link naar deze pagina

Vergadering Algemeen Bestuur - 17 mei 2017

Locatie: AB zaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:30
Voorzitter: De heer P.J.M. Poelmann

1
Opening
1.a
Installatie jeugdhoogheemraad
1.b
Vaststelling agenda en loting primus
2
BESLUITVORMEND DEEL HAMERSTUKKEN
2.1
Kijk! op de Wiericke
Om de plek van drie gerooide populieren te markeren die moesten verdwijnen tbv de versterking van Enkele Wiericke, is het idee ontstaan om de stammen van deze drie populieren na rooien te gebruiken als pijlers van een toeristische pleisterplaats, met de titel Kijk! op de Wiericke. Kijk! op de Wiericke biedt de omgeving een toeristisch en cultuurhistorisch attractiepunt voor fietsers tussen Driebruggen en de Reeuwijkse plassen en is een educatief en communicatief visitekaartje voor het waterschap. Met dit voorstel wordt het Algemeen Bestuur gevraagd in te stemmen met de nadere invulling van de scope van het Integraal Plan Enkele Wiericke om Kijk! op de Wiericke te kunnen realiseren.
2.2
Krediet project ‘Capaciteitstoename KWA stap 1’ – verlengde verkenning en planvorming
Doelstelling van het project capaciteitstoename KWA Stap 1 is het realiseren van een verbeterde zoetwatervoorziening voor West Nederland in droge perioden. In de Verkenningsfase van Stap 1 zijn de kansrijke varianten geformuleerd, in overleg met partners en gebiedspartijen. In de periode 2017-2018 wordt gewerkt aan een verlengde verkenning voor een deeltraject in de Lopikerwaard en aan planvorming voor de trajecten Leidsche & Oude Rijn, Gekanaliseerde Hollandse IJssel, Enkele Wiericke en een (ander) deeltraject in de Lopikerwaard.

3
OPINIEREND DEEL
3.1
Beleidsvisie Muskusrattenbeheer 2017-2020
Op basis van de voorliggende Beleidsvisie Muskusrattenbeheer 2017-2020 wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor de periode 2017-2019 .
De Visie is tot stand gekomen in nauw onderlinge samenwerking van de zes betrokken waterschappen. Op 16 februari jl. is de Beleidsvisie bestuurlijk besproken en is akkoord gegeven om deze voor te leggen aan de algemene besturen van de zes waterschappen ter vaststelling.

3.2
Procedure herziening kostentoedelingsverordening
Hierbij wordt het bestuursvoorstel voor de procedure voor herziening van de kostentoedelingsverordening aangeboden. Voorgesteld wordt in te stemmen met het procedurevoorstel en uitwerking van technische wijziging van de kostentoedeling (scenario 2 in het voorstel).
3.3
Duurzaamheidsagenda deel 1: visie, principes en uitgangspunten
Het onderliggende voorstel is deel één van de Duurzaamheidsagenda van De Stichtse Rijnlanden. Deel twee van de Duurzaamheidsagenda bevat het duurzaamheidsprogramma met daarin concrete doelstellingen en maatregelen voor de thema’s Energie, Aanpak Duurzaam GWW en Grondstoffen. Deze is voorzien in oktober 2017.
De reactie van commissie SKK is verwerkt in zowel het voorstel als de visie. In beide producten zijn de wijzigingen aangegeven met grijze arcering.
3.4
"Positionpaper Vertragen Bodemdaling Veenweide - Elke centimeter telt" als startnotitie
Met de Positionpaper "Vertragen Bodemdaling Veenweide- Elke centimeter telt" legt het waterschap zijn ambitie en strategie vast voor het dossier vertragen bodemdaling. Met het Positionpaper wil het waterschap andere overheden, samenwerkingsorganisaties en vertegenwoordigers van de agrarische sector prikkelen en enthousiast maken om samen te gaan handelen om bodemdaling te vertragen. De positionpaper is een startnotitie. Het vormt de basis voor financiële regelingen en is de opmaat naar beleidsformulering o.a. voor de herziening van de nota peilbeheer en de keur.

4
Eventuele Schorsing
5
BESLUITVORMEND DEEL
5.1
Beleidsvisie Muskusrattenbeheer 2017-2020
5.2
Procedure herziening kostentoedelingsverordening
5.3
Duurzaamheidsagenda deel 1: visie, principes en uitgangspunten
5.4
"Positionpaper Vertragen Bodemdaling Veenweide - Elke centimeter telt" als startnotitie
6
INFORMEREND DEEL
6.1
Notulen vergadering algemeen bestuur d.d. 22 februari 2017
6.2
Actiepuntenlijst met leeswijzer
7
Mededelingen
8
Ingekomen stukken
8.a
Jaarplan en onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie
8.b
Advies auditcommissie inzake procedure herziening kostentoedelingsverordening
9
Rondvraag
10
Sluiting