link naar deze pagina

Commissievergadering Bestuur en middelen - 15 mei 2024

Locatie: Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:30
Voorzitter: de heer S. Backus
Toelichting: De agenda van de commissie bestuur en middelen kent een vaste indeling. Per agendapunt is een korte toelichting gegeven ter duiding van het doel van de agendering.

1
Opening
De voorzitter zal de vergadering openen. Het betreft een fysieke vergadering in de raadzaal. De vergadering wordt eveneens live uitgezonden via de streamingsdienst companywebcast. De vergadering is te zowel live als achteraf te bekijken via de website van de gemeente.
Bij commissievergaderingen is er geen vast openingswoord zoals dat wel het geval is bij raadsvergaderingen.
2
Vaststellen agenda
De agenda wordt opgesteld door de commissievoorzitter in samenwerking met de commissiegriffier. Indien een commissielid iets wil agenderen voor de commissie dan doet hij hiertoe een gemotiveerd verzoek via de commissiegriffier, die dit na bespreking met de commissievoorzitter dit onderwerp dan in de eerst mogelijke commissievergadering zal agenderen. De conceptagenda wordt twee weken voor de commissievergadering verzonden. De commissie bepaalt uiteindelijk of een agenda conform het concept wordt vastgesteld. Dit gebeurt bij dit agendapunt.
3
Vaststellen besluitenlijst vorige vergadering
Zo spoedig mogelijk na de vergadering maakt de commissiegriffier een kort zakelijk verslag. De commissieleden en de collegeleden, leden managementteam en de in de vergadering aanwezige ambtenaren worden hiervan in kennis gesteld en kunnen aan de commissiegriffier voorstellen tot wijziging doen. Deze wijzigingen worden meegenomen bij de vaststelling van het verslag in de volgende vergadering. Het verslag van de vergadering van 6 maart 2024 van de commissie bestuur en middelen ligt thans ter vaststelling voor.
4
Spreekrecht niet-commissieleden
Iedereen die zich daartoe meldt kan bij dit agendapunt de commissie toespreken over een punt dat op de agenda staat (maximaal 5 minuten). Men kan er ook voor kiezen om dit te doen bij aanvang van het betreffende agendapunt. Indien mensen willen meespreken over een agendapunt, dan kan dit na melding bij de commissiegriffier. Men kan zich hiervoor per e-mail of telefonisch aanmelden.
j.lommen@leudal.nl of 0475-859022.
5
Raadsvoorstellen
Bij dit agendapunt gaat het om bespreking van een raadsvoorstel met als doel het inwinnen van nadere informatie door het stellen van vragen aan de portefeuillehouder, eventueel bijgestaan door een ambtenaar. Daarnaast geeft de commissie een advies aan het presidium of het voorstel rijp is voor bespreking in de raad, en geeft daarbij zo mogelijk aan of dit kan zonder nadere beraadslagingen.
In deze vergadering worden de raadsvoorstellen voor de vergadering van 28 mei 2024 voor besproken.
5.a
Instellen raadswerkgroep denktank
Dit voorstel beoogt de formalisering van een werkgroep uit de raad zonder politieke sturing (en prioritering), de zogenoemde denktank met twee concrete taken:
a. de oorspronkelijke taak die het presidium op 7 februari 2023 bedacht, namelijk ‘het formuleren van de discussiepunten over de aandachtspunten die tijdens de eerste
startbijeenkomst van 14 januari 2023 aan de orde zijn geweest’;
b. de taak die het presidium recentelijk (op 16 april 2024) bedacht, namelijk ‘hoe gaan we met ingang van de nieuwe zittingsperiode, per 1 april 2026, verder met de commissiestructuur’.
Nieuwe taken kunnen alleen worden toegevoegd door het presidium en eventueel door de raad via een motie vreemd aan de orde van de dag.
5.b
Voorstel tot vaststelling protocol voorkomen en bestrijden norm-overschrijdend gedrag tegen politieke ambtsdragers Leudal 2024
In het protocol wordt omschreven wat we gaan verstaan onder norm-overschrijdend gedrag en wat daarbij onze aanpak zal zijn. Dit om als collectief een heldere grens te bekrachtigen: norm-overschrijdend gedrag tegen politieke ambtsdragers en/of zijn/haar directe omgeving (gezin, familie, vrienden, huisdieren, zaken, etc.) is onacceptabel en wordt niet getolereerd.

Het doel van dit protocol is drieledig:
a. vaststellen van een gemeenschappelijke norm;
b. informeren en ondersteunen van politieke ambtsdragers;
c. signaalfunctie naar de samenleving.
5.c
Centrumregeling RES Noord MIdden Limburg
Om de uitdagingen binnen de Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg (RES NML) de komende jaren het hoofd te kunnen bieden is een gelijkwaardige en continue samenwerking cruciaal. Structurele financiële middelen ondersteunen de toekomstbestendige RES NML samenwerking.

Het voorstel ligt er nu om te komen tot toestemming voor de centrumregeling RES NML. Alle partners wordt verzocht om de conceptregeling inclusief de reactie op zienswijze in besluitvorming te brengen voor toestemming. Na toestemming door de raad kan het college besluiten tot het treffen van de centrumregeling.
5.d
Wijzigingstraject Gemeenschappelijke Regelingen
De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is per 1 juli 2022 gewijzigd ter verbetering van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen. Reden waarom alle gemeenschappelijke regelingen vóór 1 juli 2024 moeten worden aangepast. De gemeenschappelijke regelingen waar Leudal aan deelneemt (zoals hierboven opgesomd) hebben meegedaan aan een gezamenlijk traject van 21 Limburgse gemeenschappelijke regelingen om te komen tot gezamenlijke wijzigingen. In dit traject zijn ook wijzigingen voortvloeiende uit de Aanpassingswet Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) en de Wet elektronische publicaties (WEP) voorgesteld. En in samenspraak met de archiefdeskundigen is tot een nieuwe archiefbepaling gekomen.
5.e
Wijzigingstraject Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsdienst Maasland
De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is per 1 juli 2022 gewijzigd ter verbetering van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen. Reden waarom alle gemeenschappelijke regelingen vóór 1 juli 2024 moeten worden aangepast. De gemeenschappelijke regelingen waar Leudal aan deelneemt (zoals hierboven opgesomd) hebben meegedaan aan een gezamenlijk traject van 21 Limburgse gemeenschappelijke regelingen om te komen tot gezamenlijke wijzigingen. In dit traject zijn ook wijzigingen voortvloeiende uit de Aanpassingswet Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) en de Wet elektronische publicaties (WEP) voorgesteld. En in samenspraak met de archiefdeskundigen is tot een nieuwe archiefbepaling gekomen.
Echter, RD Maasland wil voorts voor de toekomst een aantrekkelijker samenwerkingspartner worden voor toekomstige deelnemers. En hierdoor wordt deelname van de gemeenteraden niet meer passend geacht.
Reden waarom – na de doorlopen zienswijze - wordt voorgesteld om toestemming te verlenen voor het besluit tot uittreding van de gemeenteraad uit de GR RD Maasland.
5.f
Vaststellen zienswijzen concept Jaarrekening 2023 en concept Begroting 2025 Westrom + diverse andere stukken Westrom
Conform artikel 28 en 29 van de Gemeenschappelijke Regeling Westrom zijn de concept jaarrekening 2023, de concept herziene begroting 2024 en concept begroting 2025 ontvangen. De raad wordt in de gelegenheid gesteld binnen acht weken na ontvangst een zienswijze kenbaar maken op de concept herziene begroting 2024 en de concept begroting 2025. Aan de raad wordt geadviseerd kennis te nemen van de concept jaarrekening 2023 en de concept herziene begroting voor 2024 en voor de concept begroting 2025 een zienswijze uit te brengen
5.g
Begrotingswijziging 1 2023 en begrotingswijziging 1 2024 Veiligheidsregio Limburg-Noord
stukken volgen op 7 mei 2024
6
Vanuit de raad ingekomen stukken
Ingekomen post voor de gemeenteraad wordt met een afdoeningsadvies van de griffier op de lijst ingekomen of nagekomen stukken geplaatst. Raadsleden kunnen in de raadsvergadering dan verzoeken om doorzending van een ingekomen stuk naar een commissie ter bespreking. Zij dienen dit verzoek te laten volgen door een motivering voor de bespreking.
Bij dit agendapunt worden deze stukken geagendeerd, vergezeld van de motivering, eventueel aangevuld met achtergrondinformatie.
Voor deze vergadering zijn er geen stukken doorgestuurd ter bespreking in de commissie bestuur en middelen
7
Voorraadplanning Raadsvoorstellen
Voorraadplanning raadsvoorstellen
Enkele weken voor de commissievergaderingen stelt het college een lijst vast met daarop de planning van de raadsvoorstellen. Deze planning wordt ter kennisname aan de commissie voorgelegd.
8
Mededelingen en Rondvraag
Dit onderdeel van de agenda is bedoeld voor mededelingen van algemene aard door de voorzitter, commissiegriffier of portefeuillehouder.
De rondvraag is bedoeld om inlichtingen te vragen aan de portefeuillehouder over een onderwerp dat het aandachtsgebied van de commissie betreft. Het kan zijn dat de portefeuillehouder het antwoord niet ter vergadering kan geven, of niet aanwezig is in de vergadering. De vraag wordt dan als raadsvraag uitgezet. De schriftelijke raadsvragenprocedure heeft de voorkeur boven een mondeling gestelde vraag.
9
Sluiting
Aan het eind van de vergadering zal de voorzitter de vergadering sluiten. Bij commissievergaderingen geldt geen vast slotwoord zoals dat wel is bij raadsvergaderingen.

Uw bezoek aan het gemeentehuis

Wij werken op afspraak. Een afspraak maakt u gemakkelijk via de Online afsprakenplanner of via tel: (0475) 85 90 00.