link naar deze pagina

Commissievergadering Sociaal - 13 mei 2024

Locatie: Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:00
Voorzitter: mevrouw C. Piepers
Toelichting: De agenda van de commissie sociaal kent een vaste indeling. Per agendapunt is een korte toelichting gegeven ter duiding van het doel van de agendering.

1
Opening
De voorzitter zal de vergadering openen. Het betreft een fysieke vergadering in de raadzaal. De vergadering wordt eveneens live uitgezonden via de streamingsdienst companywebcast. De vergadering is te zowel live als achteraf te bekijken via de website van de gemeente.
Bij commissievergaderingen is er geen vast openingswoord zoals dat wel het geval is bij raadsvergaderingen.
2
Vaststellen agenda
De agenda wordt opgesteld door de commissievoorzitter in samenwerking met de commissiegriffier. Indien een commissielid iets wil agenderen voor de commissie dan doet hij hiertoe een gemotiveerd verzoek via de commissiegriffier, die dit na bespreking met de commissievoorzitter dit onderwerp dan in de eerst mogelijke commissievergadering zal agenderen. De conceptagenda wordt twee weken voor de commissievergadering verzonden. De commissie bepaalt uiteindelijk of een agenda conform het concept wordt vastgesteld. Dit gebeurt bij dit agendapunt.
3
Vaststellen besluitenlijst vorige vergadering
Zo spoedig mogelijk na de vergadering maakt de commissiegriffier een kort zakelijk verslag. De commissieleden en de collegeleden, leden managementteam en de in de vergadering aanwezige ambtenaren worden hiervan in kennis gesteld en kunnen aan de commissiegriffier voorstellen tot wijziging doen. Deze wijzigingen worden meegenomen bij de vaststelling van het verslag in de volgende vergadering. Het verslag van de vergadering van 8 april 2024 van de commissie sociaal ligt thans ter vaststelling voor.
4
Spreekrecht niet-commissieleden
Iedereen die zich daartoe meldt kan bij dit agendapunt de commissie toespreken over een punt dat op de agenda staat (maximaal 5 minuten). Men kan er ook voor kiezen om dit te doen bij aanvang van het betreffende agendapunt. Indien mensen willen meespreken over een agendapunt, dan kan dit na melding bij de commissiegriffier. Men kan zich hiervoor per e-mail of telefonisch aanmelden via j.lommen@leudal.nl of 0475-859022.
5
Presentatie en thema's
Bij dit agendapunt kunnen presentaties van ambtenaren en/of derden gegeven worden op verzoek van de commissie of op eigen verzoek, over een thema of onderwerp tot het aandachtsgebied van de commissie behorend, en relevant is voor toekomstige bespreking in de commissie.
5.a
Presentatie over woonzorganalyse / -aanbod
De Midden Limburgse gemeenten hebben een onderzoek laten uitvoeren door een extern bureau naar het woon-zorg aanbod binnen alle gemeenten. Deze resultaten worden door het bureau gepresenteerd in de commissie sociaal.
6
Raadsvoorstellen
Bij dit agendapunt gaat het om bespreking van een raadsvoorstel met als doel het inwinnen van nadere informatie door het stellen van vragen aan de portefeuillehouder, eventueel bijgestaan door een ambtenaar. Daarnaast geeft de commissie een advies aan het presidium of het voorstel rijp is voor bespreking in de raad, en geeft daarbij zo mogelijk aan of dit kan zonder nadere beraadslagingen.
In deze vergadering worden de raadsvoorstellen voor de vergadering van 28 mei 2024 voor besproken.
6.a
Privatisering accommodatie Beach Sports Leudal te Horn
Stukken worden nagezonden 7 mei 2024
6.b
Motie Samen 80 jaar bevrijding vieren Leudal
De fractie Ronduit Open heeft een motie ingediend waarbij het college wordt opgeroepen Initiatief/initiatieven te nemen voor een waardige viering van 80 jaar vrijheid, vrede, democratie en tolerantie met onze inwoners. Hiervoor in juni as te komen met een voorstel waarin aangegeven op welke wijze de gemeente initiatieven/activiteiten rond 80 jaar bevrijding/bevrijdingsherdenkingen financieel, facilitair of anderszins gaat ondersteunen. De kosten te dekken uit de financiële reserve of de begrotingen 2024/2025 van de gemeente.
7
Vanuit de raad ingekomen stukken
Ingekomen post voor de gemeenteraad wordt met een afdoeningsadvies van de griffier op de lijst ingekomen of nagekomen stukken geplaatst. Raadsleden kunnen in de raadsvergadering dan verzoeken om doorzending van een ingekomen stuk naar een commissie ter bespreking. Zij dienen dit verzoek te laten volgen door een motivering voor de bespreking.
Bij dit agendapunt worden deze stukken geagendeerd, vergezeld van de motivering, eventueel aangevuld met achtergrondinformatie.
Voor deze vergadering zijn er geen / ...stukken doorgestuurd ter bespreking in de commissie sociaal.
7.a
Brief Muziekfederatie Leudal te Heythuysen d.d. 11mrt24 over mogelijke gevolgen niet langer subsidiëren huurkosten lesaccommodaties muziekonderwijs
De muziekfederatie Leudal heeft in een brief verzocht om de bepaling in de subsidieregeling om huurkosten voor lesaccommodaties in het muziekonderwijs niet te subsidiëren te heroverwegen.
Deze brief wordt op verzoek van de fracties Ronduit Open, Samen Verder en CDA besproken in deze vergadering. De motivering van de fracties  zijn bijgevoegd.
Voor dit onderwerp heeft de directeur van het cultuurperron, de heer spreekrecht gevraagd evenals de voorzitter van de Muziekfederatie Limburg
7.b
Collegemededeling 9apr24 uitvoeren proef met inzet straatcoaches nabij jongerenontmoetingsplekken van 1sep24 t/m 31aug25.
Het college gaat in een pilot staatcoaches inzetten die laagdrempelig de dialoog opzoeken met jongeren bij de jongerenontmoetingsplekken in de diverse dorpen over hun specifieke kennis en ervaringen, maar ook over overlast. De pilot zal een jaar duren en start op 1 september van dit jaar. 
De collegemededeling hierover wordt geagendeerd op verzoek van de fractie Progressief Akkoord Leudal.
7.c
Brief GS over achterstand in realisatie huisvesting vergunninghouders + plaatsing gemeente Leudal op trede 3 van bestuurlijke interventieladder + verzoek aanle-eren plan van aanpak voor 15apr24.
Op 15 november 2023 heeft gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders met wethouder Martens gesproken over de intensivering van de huisvesting van vergunninghouders in de gemeente.

Tijdens dit gesprek is gewezen op de groeiende achterstand in de realisatie van de taakstelling door de gemeente. Tijdens onderhavig gesprek is geconstateerd dat de gemeente sinds 1 juli 2023 tot aan het gesprek slechts 8 mensen van een woonruimte heeft voorzien. Hierdoor bestaat het risico dat de achterstand in de huisvesting verder toeneemt. Hoewel de wethouder zich wil inzetten voor de taakstelling, ziet hij door diverse oorzaken geen mogelijkheid te zien om de volledige taakstelling vóór 1 januari 2024 te realiseren. Daarnaast benadrukte hij dat, gezien de aanwezigheid van een groot AZC binnen de gemeente en de druk die dit legt op sociale voorzieningen, omliggende gemeenten meer vergunninghouders zouden moeten huisvesten om de belasting voor gemeente Leudal te verminderen.
De Gedeputeerde gaf aan dat opvang van een groot aantal asielzoekers geen invloed mag hebben op de hoogte van de taakstelling en de tijdige realisatie daarvan.
De gedeputeerde heeft aangegeven dat de gemeente tot 1 februari 2024 de tijd krijgt om de openstaande taakstelling van 43 personen te realiseren. Zij heeft benadrukt dat het niet voldoen aan deze opgave zal leiden tot de plaatsing op trede 3 van de bestuurlijke interventieladder (zie bijgevoegd document).
Op 14 maart 2024 vond er een telefonisch onderhoud plaats tussen wethouder, de heer Martens, en de gedeputeerde, mevrouw Demollin. Dit gesprek was ingegeven door het niet nakomen van de afspraken die tijdens het bestuurlijk overleg van 15 november 2023 waren gemaakt met betrekking tot de realisatie van de openstaande taakstelling van 43 personen. De gemeente is er niet in geslaagd om deze opgave vóór 1 februari jl. te voltooien. Ook in de maand februari zijn onvoldoende mensen gehuisvest om aan deze afspraken te voldoen.
Als gevolg hiervan wordt de gemeente geplaatst op trede 3 van de bestuurlijke interventieladder, waarbij afspraken over acties en termijnen worden gemaakt. Van de gemeente wordt verwacht dat de resterende taakstelling voor de eerste helft van 2024, inclusief de achterstand uit voorgaande periodes van in totaal 57 personen, vóór 1 juli 2024 wordt gerealiseerd.
Op 30 april heeft het college hierover een besluit genomen, dit is bijgevoegd.
Dit agendapunt wordt besproken op verzoek van de fractie Progressief Akkoord Leudal.
7.d
Collegemededeling 26mrt24 met door college vastgestelde 'Beleidsregel bijzondere bijstand 2024'
Bijzondere bijstand is een regeling binnen de Participatiewet die bedoeld is om extra kosten te kunnen betalen voor lage inkomens. De kosten moeten bijzonder en noodzakelijk zijn en er is geen mogelijkheid de kosten te betalen uit eigen inkomen of vermogen of uit een andere uitkering of regeling. De gemeente heeft een zekere mate van beleidsvrijheid om te bepalen wat zij onder een laag inkomen verstaat, en welke kosten zij in aanmerking laat komen voor bijzondere bijstand. Die beleidsregel is opgenomen in de Beleidsregel bijzondere bijstand 2024. De collegemededeling wordt besproken op verzoek van de fractie Progressief Akkoord Leudal.
8
Terugkerende onderwerpen
Bij dit agendapunt worden zaken besproken waarvan de commissie heeft besloten dat die elke keer op de agenda geplaatst worden met de actuele ontwikkelingen
8.a
Nieuwsbrief van de wethouder
De wethouder die de portefeuille sociale zaken / wmo of andere zorggerelateerde zaken onder zich heeft verzamelt diverse onderwerpen als nieuwsbrief van de wethouder.
De wethouder met Kunst en cultuur in zijn portefeuille brengt eveneens een nieuwsbrief uit met actualiteiten op dit terrein.
Zaken uit deze nieuwsbrieven zijn ter kennisname. Er kunnen wel vragen gesteld worden tijdens de vergadering.
8.b
Stand van zaken Postkoets Horn
Bij dit agendapunt wordt de actuele stand van zaken toegelicht, voor zover er ontwikkelingen zijn.
8.c
Stand van zaken IKC Ittervoort
Bij dit agendapunt wordt de actuele stand van zaken toegelicht, voor zover er ontwikkelingen zijn.
9
Voorraadplanning Raadsvoorstellen en openstaande toezeggingen commissie sociaal
Enkele weken voor de commissievergaderingen stelt het college een lijst vast met daarop de planning van de raadsvoorstellen. Deze planning wordt ter kennisname aan de commissie voorgelegd.
Daarnaast wordt in dit agendapunt melding gemaakt van de openstaande toezeggingen van portefeuillehouders tav de commissie sociaal. Er zijn voor deze vergadering geen openstaande toezeggingen
10
Mededelingen en Rondvraag
Dit onderdeel van de agenda is bedoeld voor mededelingen van algemene aard door de voorzitter, commissiegriffier of portefeuillehouder.
De rondvraag is bedoeld om inlichtingen te vragen aan de portefeuillehouder over een onderwerp dat het aandachtsgebied van de commissie betreft. Het kan zijn dat de portefeuillehouder het antwoord niet ter vergadering kan geven, of niet aanwezig is in de vergadering. De vraag wordt dan als raadsvraag uitgezet. De schriftelijke raadsvragenprocedure heeft de voorkeur boven een mondeling gestelde vraag.
11
Sluiting
Aan het eind van de vergadering zal de voorzitter de vergadering sluiten. Bij commissievergaderingen geldt geen vast slotwoord zoals dat wel is bij raadsvergaderingen.

Uw bezoek aan het gemeentehuis

Wij werken op afspraak. Een afspraak maakt u gemakkelijk via de Online afsprakenplanner of via tel: (0475) 85 90 00.