link naar deze pagina

Commissie Gezamenlijk - 15 juni 2020

Locatie: Digitaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:30
Voorzitter: R. Tromp
Toelichting: Voor inwoners: Vertel jouw mening over de onderwerpen op de agenda in een video, mail, brief of op andere manier (max vijf minuten) en geeft het op tijd door aan de griffie; griffie@heerenveen.nl of (0513) 617 700.

1
Opening
2
Vaststellen van de agenda
Voorstel: vaststellen van de agenda.
3
Vaststellen besluitenlijst gezamenlijke commissie 11 mei 2020
Voorstel: vaststellen van de besluitenlijst van de gezamenlijke commissie van 11 mei 2020.
4
Mededelingen / Ingekomen stukken
Ingekomen stukken:

* **Raadsinformatiebrief 287 - Uitvoering klimaatadaptatie en biodiversiteit, op verzoek van GL**
Doel bespreking:
Vooral de participatie en de randvoorwaarden zijn voor ons als raadsleden interessant. Inhoudelijk zouden we graag dieper ingaan op de 50.000 bomen en project 6 over natuurinclusieve landbouw, met name de definiëring hiervan.
5
Rondvraag
6
Calamiteitenontsluiting bedrijventerrein Kanaal
7
Plan van Aanpak 'naar een aardgasvrij Heerenveen'
Er is een presentatie ingesproken over het plan van aanpak Heerenveen aardgasvrij ter voorbereiding op behandeling in de commissie van 15 juni. De presentatie is te bekijken via de link in de bijlage.
8
Energie-experiment LEEF (kaders)
9
Bestemmingsplan Locatie Flaeijelfeest Oudehorne/Nieuwehorne
10
Woningbouw programmering
Dit betreft niet het woonbeleid in algemene zin, maar alleen de woningprogrammering en beleidslijnen als aanvulling op de huidige woonvisie met daarbij focus op het centrum. In verband met de afspraken (contingenten) met de provincie is deze programmering noodzakelijk.
In het Stec rapport staat informatie voor wat betreft onderbouwing hiervan. Echter, de informatie in dit rapport zal waarschijnlijk ook aanleiding zijn voor vragen over andere onderwerpen. Alle vragen, ook over andere onderwerpen qua wonen en n.a.v. het Stec rapport zijn van harte welkom in de komende vragenrondes. Er is ambtelijk ruim tijd gereserveerd voor de beantwoording.
Na de zomer wordt een interactieve informatiesessie gehouden met de raad over het onderwerp sociale huur en de prestatieafspraken met woningbouwcorporaties. Dit heeft een zelfde karakter als vorig jaar.
Het advies is om, naast het addendum, het huidige woonbeleid nog 2 jaar te verlengen. De reden om nu geen volledig nieuw woonbeleid te formulering is dat in het najaar de nieuwe Omgevingsvisie wordt vastgesteld. Dit is een belangrijk kader voor het nieuwe woonbeleid.
In 2021 wordt gestart met het ontwikkelen van nieuw Woonbeleid, waarbij participatie ook een belangrijk aspect zal zijn. Op die manier kan in 2022 dan nieuw Woonbeleid worden vastgesteld, dat dan als ‘programma’ onderdeel wordt van de Omgevingsvisie.

Dit ligt er (straks) aan woonbeleid:
• De huidige woonvisie – geldt nog 2 jaar
• Beleidslijnen als aanvulling op de huidige woonvisie, gericht op focus op het centrum – wordt vastgesteld op 22/6
• Actuele woningbouwprogrammering, om afspraken te kunnen maken met de provincie
• Beleid op hoofdlijnen voor de fysieke leefomgeving: de Omgevingsvisie – komt in het najaar
• Prestatieafspraken met woningcorporaties en huurdersverenigingen – in het najaar in infosessie
11
Beleidskoers Omgevingsvisie
12
Heerenveen Beter Bereikbaar - Ontwikkelingen
13
Verklaring van geen bedenkingen voor het vergroten en veranderen van de woning aan de IJntzelaan 4 in Mildam
Het plan betreft het upgraden van een bungalow. Door het realiseren van een nieuwe dakopbouw, die tevens een deel van een platte aanbouw betreft, wordt de oppervlakte van het hoofdgebouw vergroot. Hierdoor is er sprake van een strijdigheid met het bestemmingsplan. Feitelijk wordt de oppervlakte niet vergroot (de footprint van de woning wordt niet vergroot).

De aanvraag dateert van eind februari en is begin april volledig gemaakt. Vervolgens is een advies/raadsvoorstel opgesteld t.b.v. het verkrijgen van een verklaring van geen bedenkingen. Op 26 mei jl. heeft het college hierover positief besloten, de stukken waren net te laat voor raadsbehandeling in juni. Volgens de agenda van de raad zou het plan niet eerder dan 7 september in de gemeenteraad kunnen worden behandeld (vergunningverlening is dan op z’n vroegst eind oktober mogelijk). De aanvrager heeft afgelopen vrijdag gevraagd naar zijn mogelijkheden om behandeling te bespoedigen. In overleg met de agendacommissie is dit voorstel toegevoegd aan de agenda van 15 juni.
14
Update over de RES
Er wordt in juni een schriftelijke voortgangsbrief met update toegezonden over de ontwikkelingen. Er is een informatiemail toegezonden over de verordening Romte (wind en zonneladder). Deze is ook als stuk toegevoegd. Tijdens de vergadering wordt een korte update over de RES gegeven.

Er is een vraag aangemeld voor de rondvraag door de FNP: Sinnepanielen op lânbougrûn. Vanwege de samenhang met de informatie die bij dit agendapunt gegeven wordt, wordt de vraag van de FNP bij dit agendapunt behandeld.
15
Sluiting