Vergaderkalender

link naar deze pagina

B&W-vergadering - 12 maart 2024

Locatie: B&W-kamer
Aanvang: 09:30
Eindtijd: 12:30
Voorzitter: drs. A.J. van Hout
Algemene documenten:

2a.2a
Parapluplan archeologie en afwijkingsregels na ambtshalve wijzigingen
Het voorliggend parapluplan dient 2 doelen. Ten eerste verruimt het de mogelijkheden om binnenplans af te wijken van het bestemmingsplan onder de voorwaarden die we momenteel hanteren inhet document ‘beleidsregels afwijken bestemmingsplannen gemeente Westervoort’. Ten tweede zorgt het ervoor dat een vergunningaanvraag niet meer nodig is voor een werk, geen bouwwerk zijnde, en/of werkzaamheden in het kader van het doen van archeologisch (voor)onderzoek en het doen van opgravingen door een erkende archeologische partij. Het plan heeft 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen op het plan ingediend. Wel zijn er een aantal ambtshalve wijzigingen aangebracht. Deze hebben niet geleid tot grote of essentiële wijzigingen.
2a.2b
Verkeersveilige IJsseldijk
De gemeente Westervoort is samen met PanWes (Waterschap Rijn en IJssel) en Rivierklimaatpark IJsselpoort aan het onderzoeken hoe we een verkeersveilige IJsseldijk kunnen realiseren. Hierbij komen een aantal belangrijke onderdelen samen, namelijk het proces van dijkversterking, de doelstellingen vanuit het project Rivierklimaatpark en de ontwikkelingen rondom het project Westervoort-Noord.

In het memo ‘Voorkeursalternatief Verkeersveilige IJsseldijk’ is opgenomen welke keuze voorligt om voor de gemeente Westervoort een verkeersveilige IJsseldijk te creëren.
2a.2c
Vaststelling BP Snelfietsroute F12 Westervoort
Om de bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen op peil te houden is in 2011 gestart met het programma Beter Benutten. De snelfietsroute F12 is één van de projecten. De F12 route loopt van de Brugweg in Westervoort, via Duiven naar Zevenaar. De route draagt bij aan de bereikbaarheid en het stimuleren van de fiets in plaats van de auto. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken moet het bestemmingsplan aangepast worden voor een deel van het traject vanaf de Hamersestraat via een brug over de Rivierweg tot aan de gemeentegrens. Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen voor inspraak. Er is een beperkte wijziging in de toelichting doorgevoerd. Het plan kan nu gewijzigd worden vastgesteld door de gemeenteraad.
2a.2d
IBOR Westervoort
De kwaliteit van de openbare ruimte is van belang voor het welzijn van onze inwoners, de leefbaarheid in het dorp en de uitstraling van gemeente Westervoort, ook voor ondernemers. Bij de keuzes voor (her)inrichting en beheer, heeft de gemeente Westervoort te maken met grote maatschappelijke uitdagingen. Denk aan de veranderingen in het klimaat, de wens tot meer biodiversiteit en versterking van de natuur en ook sociale thema’s zoals gezondheid en mobiliteit. Ook de energietransitie vraagt om een ander gebruik van de openbare ruimte. Dit in combinatie met de grootschalige vervangingsopgaven waar de gemeente voor staat.


Om efficiënt en effectief aan deze opgaven te kunnen werken is één integraal beleidsplan
nodig. Dit Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte “visie IBOR Westervoort” is een strate
gisch plan voor de komende 10 jaar. De doelstellingen zijn integraal werken, samenwerken
en basis op orde. In deze visie zijn 5 randvoorwaarden en 10 ambities voor de openbare
ruimte geformuleerd. Daarbij is de omvang van de openbare ruimte en de financiële ruimte
beperkt en kunnen ambities strijdig zijn. Er zullen dus altijd keuzes gemaakt moeten worden.
Het IBOR zorgt voor het beheersbaar houden van de aanleg- en onderhoudskosten,
duurzaam financieel beleid (basis op orde) en een grotere betrokkenheid van de
samenleving door samen te werken.
2a.2e
Uitvoeringsagenda sociaal domein 2024-2026
De uitvoeringsagenda sociaal domein is een sturingsinstrument waarin de activiteiten zijn opgenomen die door de gemeente in 2024-2026 worden uitgevoerd om te werken aan een toekomstbestendig sociaal domein. Deze dynamische agenda wordt tussentijds bijgesteld als (financiële) ontwikkelingen daar om vragen.
2a.2f
Gewijzigde gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Liemers (2024)
In het kader van de wetswijziging ‘Wet gemeenschappelijke regelingen’ dienen alle gemeenschappelijke regelingen te worden herzien. In dit voorstel ligt de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Liemers voor.
2a.2g
Versterken toekomstige ICT-samenwerking Liemerse gemeenten
In 2022 hebben de gemeenten Duiven, Westervoort, Zevenaar en de RID en RSD samen met M&I/Partners gekeken naar de toekomst van onze ICT-samenwerking. Hierbij zijn we tot de conclusie gekomen dat _alle_deelnemende partijen in de samenwerking het meest gebaat zijn bij _voortzetting_ en zelfs _intensivering_van de ICT-samenwerking.
Per 2023 hebben we (op basis van incidentele gelden) een programma gestart op het verbeteren en robuuster maken van de ICT-samenwerking. Eén van de eerste stappen is het samen formuleren van een I&A-visie en -strategie voor de periode 2023-2025 en de door het bestuur van de GR SDL voorgestelde benodigde investeringen integraal af te wegen bij de kader/voorjaarsnota van de Liemerse gemeenten.
2b.2a
5 maart 2024
2b.2b
Tariefonderzoek zorgproducten Wmo en Jeugdwet
Landelijke en regionale ontwikkelingen leiden er toe dat voor allerlei zorgproducten aanpassingen in tarieven plaatsvinden.
Voor de ambulante zorgproducten heeft een tarievenonderzoek plaatsgevonden. Het advies dat hieruit volgt leidt tot forse tariefstijgingen.
Voor de inkoop Verblijf jeugdzorg is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd gericht op passende, reële tarieven. De productbeschrijvingen en hierin vastgestelde kwaliteitseisen zijn de basis voor de nieuwe tarieven.
2b.2e
Afwijzen handhavingsverzoek
De bewoner van De Huysstee 18 heeft een handhavingsverzoek ingediend om op te treden tegen de bouw van een tuinhuisje op het perceel aan De Huysstee 20. Dit omdat met de bouw van het tuinhuisje het maximale bebouwingspercentage zou worden overschreden. Het college heeft dit verzoek afgewezen omdat met de bouw van het tuinhuisje het maximale bebouwingspercentage niet wordt overschreden.
2b.2f
Westervoort financieel gezond
Gemeenten krijgen in 2026 zo’n € 3 miljard minder in het gemeentefonds zonder dat hiervoor concrete taken zijn verminderd. Recente informatie met aanzienlijke (extra) financiële gevolgen betreft de ontwikkelingen in het sociaal domein. Het gaat hierbij met name om de laatste informatie inzake kostenontwikkelingen in 2023 en consequenties voortvloeiende uit het tarief onderzoek dat in de regio heeft plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat de gemeente Westervoort, zonder verdere maatregelen te treffen, vanaf 2025 geen sluitende begroting meer kan presenteren. Reden voor actie.
Array