link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 9 maart 2022

Locatie: AB zaal | Hensbeker, Poldermolen 2 te Houten
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: De heer J.C.H. Haan
Toelichting: Deze vergadering is live te volgen via https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard
Algemene documenten:

1
Opening en vaststelling agenda
1.1
Installatie jeugdhoogheemraad
2
Besluitvormend deel (hamerstukken)
2.1
Beschikbaar stellen krediet voor planvorming bij Raamwaterplannen
In de gebiedsgerichte projecten (watergebiedsplannen en raamwaterplannen) werkt het waterschap nauw samen met de omgeving om opgaven te realiseren in het gebied. Bij twee raamwaterplannen wordt de benodigde planvorming van deelplannen en -projecten tot op heden uit de exploitatiebegroting gefinancierd. In tegenstelling tot de rest van het projectportfolio van HDSR.
Met dit voorstel wordt extra krediet gevraagd om capaciteit te financieren die nu niet beschikbaar is in de organisatie/exploitatie.
Door de planvorming van deelplannen en -projecten, na vaststelling van een raamwaterplan, te financieren vanuit het investeringskrediet worden projecten minder afhankelijk van de beschikbare capaciteit in de organisatie. Hierdoor is beter te sturen op de programmering en kan makkelijker worden versneld, getemporiseerd en geprioriteerd.
3
Opiniërend deel
3.1
Voorkeursalternatief Waterberging en doorvoer Willeskop
Het college en projectteam legt u met veel plezier het voorkeursalternatief van het project ‘Waterberging en -doorvoer Willeskop’ voor. Een mooi waterschapsproject dat echt bijdraagt aan onze ambities op gezond water, duurzaamheid, waterveiligheid en klimaatadaptatie. Het voorkeursalternatief is opgebouwd uit een doelmatig basisontwerp met optionele bouwstenen die extra kwaliteit aan het project toevoegen. In het project werken we nauw samen met onze partner Staatsbosbeheer.

Ten tijde van de aanlevering van de stukken voor dit voorstel wordt de laatste hand gelegd aan de intentieverklaring. De verklaring die is bijgevoegd is door Staatsbosbeheer ondertekend, enkel mist nog de handtekening van de portefeuillehouder met goedkeuring van het college.
3.2
Projectplan waterwet dijkversterking Salmsteke
In 2017 is gestart met dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. De aanleiding voor de versterking is dat de dijk niet voldoet aan de veiligheidsnormering, zoals die in 2017 is vastgelegd in de Waterwet. Project Salmsteke is één van de zes deelprojecten en richt zich op het versterken van circa twee kilometer dijk ten westen van Jaarsveld. Project Salmsteke is met voorrang opgestart en uitgevoerd om aan te sluiten op de gebiedsontwikkeling ‘Salmsteke Ontkiemt!’ in de naastgelegen uiterwaard.
Salmsteke is opgenomen in de programmering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Door deze programmering komen de subsidiabele uitgaven van het project in aanmerking voor een 90% bijdrage van het HWBP. Overeenkomstig de werkwijze van het HWBP wordt de dijkversterking doorlopen in drie fases: verkenningsfase, planuitwerkingsfase en realisatiefase. De verkenningsfase is in juni 2019 afgesloten met de bestuurlijke vaststelling van het voorkeursalternatief. De planuitwerkingsfase wordt afgesloten met de vaststelling van het projectplan Waterwet.
3.3
Regionale Veenweiden Strategie Utrechtse Veenweiden
Ter instemming ligt voor de Regionale Veenweiden Strategie (RVS) Utrechtse veenweiden. Het is een strategie voor het verminderen van broeikasgasemissies en het afremmen van bodemdaling uit veenbodems in het landelijk gebied van de provincie Utrecht voor de periode tot 2030 met een doorkijkje naar 2050.

De Regionale Veenweiden Strategie gaat uit van een gebiedsgerichte aanpak en zet in op een mix aan maatregelen gecombineerd met een gezond, robuust en klimaatbestendig watersysteem. Uitgangspunt is dat de landbouw in het veenweidegebied zich ontwikkelt naar een duurzame en vitale sector met een goed toekomstperspectief.

De RVS Utrechtse veenweiden is opgesteld met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) als medepenvoerders en met nauwe betrokkenheid van de gemeenten Woerden, De Ronde Venen en Vijfheerenlanden. De andere waterschappen, gemeenten en landbouw- en natuurorganisaties binnen het Utrechtse veenweidengebied hebben op verschillende momenten gedurende het proces via denktanks, bestuurlijke overleggen en Webinars input geleverd.
3.4
Zuiveringsvisie 2050
De huidige zuiveringsvisie van HDSR dateert uit 2012. In lijn met de toenmalige tijdgeest lag daarin de nadruk op kosten en doelmatigheid. We zijn nu 10 jaar verder en de tijden zijn veranderd, er gebeurt veel om ons heen. Dit vraagt om een nieuwe zuiveringsvisie, die richting geeft aan hoe HDSR omgaat met al deze veranderingen bij het uitvoeren van zijn zuiveringstaak. De zuiveringsvisie bouwt voort op reeds vastgestelde ambities. Een belangrijke leidraad daarin is het nieuwe Waterbeheerprogramma 2022 – 2027. Ook de Duurzaamheidsvisie ‘Doe, denk, duurzaam; naar een emissieloos en circulair waterschap’ (2020) en de ‘Visie en handelingsperspectief toekomstbestendig watersysteem’ (2021) geven richting aan de visie. De nieuwe zuiveringsvisie heeft een horizon van 2050 en als motto: ‘Samen méér waarde halen uit de waterketen’.
3.5
Digitale Transformatie Visie 2022
Digitale transformatie is een complex en veelomvattend onderwerp. Het gaat over het optimaliseren van bestaande processen door een optimaal gebruik van data, systemen en infrastructuur. Tevens gaat het over de digitale basis op orde brengen en houden van en het innoveren met data, systemen en infrastructuur. Voorliggende visie geeft richting en wordt in de organisatie verder uitgewerkt om de geschetste doelen verder uit te werken tot voorstellen, die geprioriteerd, gepland en uitgevoerd kunnen worden.

We zullen deze visie voortdurend blijven ontwikkelen op basis van veranderingen om ons heen, onze eigen leerervaringen en nieuw verworven inzichten!.
4
Besluitvormend deel
4.1
Voorkeursalternatief Waterberging en doorvoer Willeskop
4.2
Projectplan waterwet dijkversterking Salmsteke
4.3
Regionale Veenweiden Strategie Utrechtse Veenweiden
4.4
Zuiveringsvisie 2050
4.5
Digitale Transformatie Visie 2022
4.5.1
Ingediende motie
5
Verslagen
5.1
Besluitenlijst AB d.d. 22 december 2021
5.2
Besluitenlijst AB d.d. 16 februari 2022
5.3
Leeswijzer en actiepuntenlijst
6.1
Mededelingen
6.2
Ingekomen stukken
7
Rondvraag
8
Sluiting