Direct naar de inhoud

Mijn Texel


Help
Print
^

Raadsvergaderingen

Home > Raad > Vergaderkalender

Raadsinformatie

link naar deze pagina

Raadsvergadering - 28 februari 2024

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:30
Voorzitter: Burgemeester M. Pol
Toelichting: De vergadering vindt plaats in de raadszaal. Vanaf 19.00 uur is de zaal open. Verder is de vergadering live te volgen via www.texel.nl/uitzendingraad. Tot aan het moment van de vergaderingen kunnen nog moties en amendementen worden toegevoegd.
Bundel:
pdf Agendabundel (65.9MB)
Algemene documenten:

0
Ter informatie: Verordening vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad (Reglement van orde)
[Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Texel 2023 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)](https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR698946/1)
1
Opening en mededelingen
Mevrouw Jongejan en mevrouw Terlingen zijn 'Gast van de raad'.
2
Vaststelling volgorde stemming
3
Vaststelling agenda
Toegevoegd aan de concept-agenda: 8. Voorbereidingsbesluit locatie Pontweg 226 De Koog.
4
Rondvraag
5
Aanwijzing raadsadviseur/loco-griffier Anouschka Witte
In de Gemeentewet staat in a**rtikel 107d, lid 1:**
De raad regelt de vervanging van de griffier.

De Werkgevercommissie adviseert de gemeenteraad om mevrouw A. (Anouschka) Witte **aan te wijzen\*)** als raadsadviseur/loco-griffier, en dus als vervanger van de griffier, mevrouw M. (Marit) de Porto.
Hiermee doet de raad wat artikel 107d Gemeentewet opdraagt: hij regelt vervanging.
Deze voordracht is in Klein Comité (bestaande uit de raadsleden Koot, Van der Werf en Hercules, en de dames Van den Eersten (adviseur HRM), Heerschop (griffie-medewerker) en De Porto) voorbereid en is unaniem.

\*) omdat sprake is van **aanwijzing** en niet van **benoem****ing**, is het niet nodig om schriftelijk/geheim te stemmen, zoals beschreven staat in artikel 31 lid 1 Gemeentewet: 
Naar de letter van de wet  is  alleen stemming over personen voor het doen van **benoemingen, voordrachten of aanbevelingen** geheim.
6
Raadsvoorstel Tunnel onder toegang Kogerstrand
Op basis van de uitkomsten van overleg met de exploitant van de camping Kogerstrand wordt voorgesteld om een toegangsweg over een dam te realiseren met een onderdoorgang, en de helft van de kosten voor die onderdoorgang in rekening te brengen bij genoemde exploitant.
7
Principeverzoek voor het realiseren van camperplaatsen op het perceel Pontweg 226 in De Koog.
Het college besluit het principeverzoek voor het realiseren van 21 camperplaatsen op het perceel Pontweg 226 in De Koog positief te beoordelen en de bestemming van ‘Recreatie – Verblijfsrecreatieve gebouwen’ aan te passen naar de bestemming ‘Recreatie – Kampeerterrein’, dus zonder mogelijkheid tot omzetten in zomerhuizen. De ontsluiting zal plaatsvinden via de Pontweg.

**Wat wordt gevraagd?**
Gevraagd wordt de bestemming van ‘Recreatie – Verblijfsrecreatieve gebouwen’ aan te passen naar de bestemming ‘Recreatie – Verblijfsrecreatieve terreinen kampeerterrein’. Deze omzetting is nodig daar de aanvraag hier 21 camperplaatsen wil realiseren.

**Wat geeft het bestemmingsplan aan?**
Binnen de bestemming ‘Recreatie – Verblijfsrecreatieve gebouwen’ zijn gebouwen ten behoeve van verblijfsrecreatie in de vorm van hotels, groepsverblijven en complexen van recreatieappartementen toegestaan en één bedrijfswoning. Op de verbeelding is een maximum van 65 recreatieve slaapplaatsen bestemd. Het bestemmingsplan kent geen mogelijkheid om de bestemming aan te passen naar een andere recreatieve bestemming.

**Beoordeling**
Via een omgevingsplan kan meegewerkt worden aan de wijziging naar ‘Recreatie – Kampeerterrein’, dus zonder mogelijkheid tot omzetten in zomerhuizen, chalets et cetera. Onder de voorwaarde dat het inrichtingsplan wordt aangepast binnen de kaders die door de gemeente worden aangegeven. Het huidige recreatieve bestemmingsvlak kan niet worden vergroot, dus het inrichtingsplan dient binnen de huidige begrenzingen te blijven.
Per camperplaats wordt volgens de normtelling uitgegaan van drie recreatieve slaapplaatsen. Er zijn 65 recreatieve slaapplaatsen mogelijk. Hierdoor is er ruimte voor maximaal 21 camperplaatsen.
Het Toeristisch Toekomstplan Texel geeft aan dat er behoefte is aan extra camperplaatsen op Texel.
Er dient bij de inrichting van het terrein voldaan te worden aan het Beeldkwaliteitsplan Buitengebied.

**Vervolg**
Dit principebesluit zal in het kader van wensen en bedenkingen aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

**Er dient een amendement:**
PvdA pro Texel, GroenLinks Texel, D66 Texel en Texels Belang: **Geen camperplaatsen op het perceel Pontweg 226**
8
Voorbereidingsbesluit locatie Pontweg 226 De Koog
Gehoord hebbende de behandeling in de raadscommissie van 7 februari 2024 van het principeverzoek om op de Pontweg 226 eenentwintig camperplaatsen mogelijk te maken en het  voor deze raadsvergadering geagendeerde amendement ‘Geen camperplaatsen op het perceel Pontweg 226’, legt het college als alternatief aan de raad voor om een voorbereidingsbesluit met voorbeschermingsregels voor deze locatie te nemen. Hierdoor is het niet mogelijk dat er verblijfsrecreatieve gebouwen kunnen worden gebouwd en kan de locatie niet worden gebruikt voor verblijfsrecreatie. Dit besluit heeft een geldigheid van 1,5 jaar. In die periode bereidt het college een omgevingsplan voor waarmee de Pontweg 226 alleen gebruikt kan worden voor wonen en dat er alleen gebouwen voor de woonactiviteit mogelijk zijn. De recreatieve slaapplaatsen worden dan definitief van deze locatie verwijderd. Aanvragen omgevingsvergunning voor verblijfsrecreatief gebruik en/of bouwen moeten in die 1,5 jaar worden geweigerd. Tegen dit voorbereidingsbesluit staat geen bezwaar of beroep open.
9
Uitnodigingskader Solarcarports
Het is een ambitie om Texel qua energieverbruik duurzaam en zelfvoorzienend te maken. Daarom zal de opwek met zonne-energie nog flink vergroot moeten worden de komende jaren. De bijdrage voor Texel vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) bestaat op dit moment uit het realiseren van solarcarports en de opgave uit zon op dak. Beiden zijn als zodanig ook opgenomen in het coalitieakkoord Bouwen aan vertrouwen, voor een sociaal en duurzaam Texel.

De gemeente Texel heeft een Uitnodigingskader Solarcarports laten opstellen om aan de ene kant de kernwaarden te beschermen en aan de andere kant te kunnen voldoen aan de verplichtingen voor duurzame opwek. Hierbij zijn de opgaven vanuit de RES en het coalitieakkoord leidend.

Met het Uitnodigingskader zal besluitvorming en vergunningverlening sneller en efficiënter georganiseerd kunnen worden en initiatieven zo goed mogelijk gefaciliteerd. Hiermee zal realisatie sneller kunnen plaatsvinden is op dit moment de verwachting.

**Amendementen:**
GroenZwart, VVD Texel en Hart voor Texel: Eerst cijfers, dan beslissen
GroenZwart: Geen Solar Carports op het Oudeland van Texel
PvdA pro Texel. GroenLinks Texel en D66 Texel: Texels Eigen Solar Carport
Hart voor Texel: Geen zonnepanelen op de parkeerplaatsen bij Paal 17 en Paal 21
10
Wijziging gemeenschappelijke regelingen ogv wetswijziging WGR
Het college heeft besloten de wijzigingen in de teksten van de gemeenschappelijke regelingen voor te leggen aan de raad voor het kunnen geven van een zienswijze.

Het gaat om de volgende gemeenschappelijke regelingen:
Veiligheidsregio
Gemeenschappelijke Geneeskundige Dienst
Omgevingsdienst
Regionaal Historisch Centrum Alkmaar

Per 1 juli 2022 zijn wijzigingen doorgevoerd in de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De bedoeling van deze wetswijziging is dat gemeenteraden meer invloed hebben op de gemeenschappelijke regelingen. Een deel van de wijzigingen is verplicht, en bij een deel is het aan de gemeenteraden en provinciale staten hierover te beslissen. De gewijzigde wetgeving heeft een invoeringstermijn van twee jaar. Dit betekent dat uiterlijk 1 juli 2024 de teksten van alle gemeenschappelijke regelingen moeten zijn aangepast aan de wetswijziging. In Noord-Holland Noord hebben we daarvoor met elkaar een gezamenlijk plan van aanpak afgesproken.

Eind 2022, begin 2023 hebben alle raden in Noord-Holland Noord het plan van aanpak vastgesteld en daarmee, via de colleges, de opdracht gegeven aan de regietafel om regie te voeren op dit traject. In de periode van eind september tot begin november 2023 hebben alle gemeenteraden de kaders vastgesteld voor alle gemeenschappelijke regelingen die binnen de scope van de opdracht vallen.

De Regionale Raadscommissie Noordkop heeft op 1 februari 2024 een positief advies afgegeven bij dit voorstel.


Op grond van de vastgestelde kaders zijn alle gemeenschappelijke regelingen in concept gewijzigd. De gemeenteraad kan nu zienswijzen indienen.
11
Kadernota 2025 Regionaal Historisch Centrum Alkmaar / Regionaal Archief
De gemeenten in Noord-Holland Noord (NHN) hebben op 14 december de kadernota 2025 van het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar ontvangen. Tot 1 maart kunnen de gemeenteraden hun zienswijzen kenbaar maken. In de Kop van Noord-Holland is de afspraak dit regionaal via de Regionale Raadscommissie Noordkop (RRN) te doen. De RRN adviseert de raden om geen zienswijze af te geven.

De Regionale Raadscommissie Noordkop heeft op 1 februari 2024 een positief advies afgegeven bij dit voorstel.
12
Kadernota 2025 GGD HN
Het Dagelijks Bestuur (DB) van de GGD Hollands Noorden (GGD HN) heeft op 12 december 2023 de Kadernota 2025 aangeboden. De raad kan voor 1 maart 2024 een zienswijze geven. Met een zienswijze kan de raad sturen op de beleidsmatige en financiële uitgangspunten voor de begroting van de GGD, die later voor zienswijzen aan de raden wordt aangeboden. Het Algemeen Bestuur (AB) van de GGD behandelt de Kadernota en de ingediende zienswijzen op 13 maart 2024. Volgens regionale afspraken wordt deze zienswijze gezamenlijk via de RRN van februari 2024 gegeven.

De rapportage van de Regionale RaadsRapporteurs is bijgevoegd. Woordvoerder: mevrouw Dros.

De Regionale Raadscommissie Noordkop heeft op 1 februari 2024 een positief advies afgegeven bij dit voorstel.
13
Kadernota 2025 Meerjarenontwikkelplan 2024-2027, Beleidsplan 2024-2027 en Dekkingsplan VRNHN
De gemeenten in Noord-Holland Noord hebben op 11 december 2023 de Kadernota 2025 en het Meerjarenontwikkelplan Brandweer van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ontvangen, met het verzoek daar een zienswijze op te geven. De burgemeesters van de gemeenten in Noord-Holland Noord hebben daarnaast op 11 december 2023 het Ontwerpbeleidsplan 2024 – 2027 en het Dekkingsplan ontvangen, met het verzoek om over deze plannen met de gemeenteraad in overleg te gaan.

Op 15 maart 2024 worden in de vergadering van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio de financiële stukken behandeld. In diezelfde vergadering zullen ook het Beleidsplan en het Dekkingsplan worden vastgesteld.

De zienswijze op de Kadernota en het Meerjarenontwikkelplan en een opmerking over het Beleidsplan 2024 – 2027 en het Dekkingsplan is opgesteld voor en door de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland. De financiële stukken van de Veiligheidsregio worden samen met de financiële stukken van de andere gemeenschappelijke regelingen in de Regionale Raadscommissie Noordkop besproken. Op basis van het regionaal raadsadvies wordt in de gemeenteraden een besluit genomen over de financiële stukken van de Veiligheidsregio en wordt een besluit genomen over welke opmerking zij ter overweging aan de burgemeester meewillen geven bij de vaststelling van het beleidsplan en het dekkingsplan.

De Regionale Raadscommissie Noordkop heeft op 1 februari 2024 een positief advies afgegeven bij dit voorstel.
14
Kadernota 2025 ODNHN
Op 13 december j.l. heeft het dagelijks bestuur van de ODNHN de kadernota 2025 aan het college aangeboden. De kadernota bevat de algemene financiële en beleidsmatige kaders. Op grond van art. 26 lid 2. van de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft de gemeenteraad tot uiterlijk 1 maart 2024 de mogelijkheid om via de RRN haar zienswijze in te brengen.

De rapportage van Regionale RaadsRapporteurs is toegevoegd. Woordvoerder: de heer Soyer.

De Regionale Raadscommissie Noordkop heeft op 1 februari 2024 een positief advies afgegeven bij dit voorstel.
15
Verordening Regionale Raadscommissie Noordkop
In Oktober 2013 hebben de gemeenteraden van Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel het Initiatiefvoorstel ‘Slim Samenwerken bij de Kop’ aangenomen ([klik hier](https://loket.texel.nl/mozard/document/docnr/7253670) om dat voorstel te lezen).
Eind december 2014 is door de raden het besluit genomen om werkende weg aan de slag te gaan: niet besluitvormend, maar adviserend en met twee hoofdonderwerpen: De Kop Werkt! en advisering over de gemeenschappelijke regelingen. In mei/juni 2015 is het formele besluit om de Regionale Raadscommissie Noordkop (RRN) in te stellen genomen.
Op 10 maart 2016 vond de eerste vergadering van de RRN in schouwburg de Kampanje in Den Helder plaats. En in augustus 2018 is de Verordening Regionale Raadscommissie Noordkop 2018 door de vier gemeenteraden vastgesteld. Sinds die tijd is de Regionale Raadscommissie Noordkop niet meer weg te denken als orgaan waar beeldvormende en adviserende bijeenkomsten, die tenminste drie van de vier Noordkop gemeenten aan gaan, worden besproken en behandeld. Inmiddels behoeft nu , na een aantal jaren deze bestaande verordening aanpassing om deze in overeenstemming te brengen met de praktijk binnen de RRN.

_De Regionale Raadscommissie Noordkop heeft op 1 februari 2024 een positief advies afgegeven bij dit voorstel._
16
Ontwerp Centrumgemeenteregeling VASTT - Leeuwarden
De Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) is op 1 juli 2022 gewijzigd. Naar aanleiding van deze wetswijziging moet ook de Centrumregeling Leeuwarden worden aangepast. Van Leeuwarden hebben wij het concept van de aangepaste regeling ontvangen. De gemeenteraad krijgt de mogelijkheid om hier een zienswijze op in te dienen. Het college van burgemeester en wethouders heeft geen opmerkingen ten aanzien van de aangepaste regeling en stelt daarom voor aan de raad om geen zienswijze in te dienen.
17
Ruimte voor beantwoording van (nog openstaande) vragen vanuit de Rondvraag
18
Sluiting
Momentje geduld aub