Direct naar de inhoud

Mijn Texel


Help
Print
^

Raadsvergaderingen

Home > Raad > Vergaderkalender

Raadsinformatie

link naar deze pagina

Raadsvergadering - 19 december 2023

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 22:30
Voorzitter: Wnd. burgemeester R.J. van der Zwaag
Toelichting: De vergadering vindt bij wijze van uitzondering plaats op een dinsdag (vanwege beëdiging nieuwe burgemeester op de woensdag). Vanaf 19.00 uur is de raadzaal open. Verder is de vergadering live te volgen via [www.texel.nl/uitzendingraad](https://www.texel.nl/uitzendingraad). Tot aan het moment van de vergaderingen kunnen nog moties en amendementen worden toegevoegd.
Bundel:
pdf Agendabundel (82MB)
Algemene documenten:

1
Opening en mededelingen
2
Vaststelling volgorde stemming
3
Vaststelling agenda
Er ligt een verzoek van VVD Texel, Hart voor Texel, GroenZwart en D66 Texel t.a.v. agendapunt 'Afweging toegang Kogerstrand'.
4
Rondvraag
5
Behandelen zienswijze Texel Zoo
Dit agendapunt is het vervolg op eerdere besluitvorming van 19 april 2023. Toen ++[heeft de gemeenteraad besloten om een verklaring van geen bedenkingen niet af te geven voor de legalisatie van Texel Zoo](https://texel.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/17aac81b-e348-4b83-8fbc-42007dd854cc?documentId=77f713d1-fe43-4b7d-bdbc-84de9c4b2cea)++ aan de Schorrenweg 20 in Oosterend. Dit besluit heeft vervolgens samen met een ontwerp weigering omgevingsvergunning ter inzage gelegen. Tegen het niet afgeven van de verklaring van geen bedenkingen en het ontwerp weigeringsbesluit is één zienswijze ingediend. De behandeling van de zienswijze gericht op het niet afgeven van de verklaring van geen bedenkingen is een raadsbevoegdheid. De beoordeling van deze zienswijze is opgenomen in de nota van zienswijze.
Het raadsbesluit wat nu genomen wordt, is bepalend voor het vervolg op de aanvraag omgevingsvergunning voor het al dan niet legaliseren van Texel Zoo.

Er dient een ++amendemen++t van VVD Texel, CDA Texel, Hart voor Texel, D66 Texel en GroenZwart: **Legalisering van Texel Zoo is het juiste besluit.**
6
Kaderstellende notitie Texels Burgerberaad, algemene kaders voor het instrument burgerberaad
Omdat een burgerberaad een nieuw instrument is voor onze gemeente, stelt de gemeenteraad eerst een kaderstellende notitie vast met algemene kaders voor het instrument burgerberaad. Deze kaders zijn te gebruiken voor elk komend burgerberaad. Voorafgaand aan elk burgerberaad worden deze algemene kaders toegepast en de randvoorwaarden aangescherpt en, toegespitst op het betreffende thema, uitgewerkt in een Plan Van Aanpak. Na vaststelling van de kaderstellende notitie, volgt het Plan van Aanpak voor het burgerberaad klimaat & energie. Dat gaat in op de inhoud van dit burgerberaad, de concrete vraagstelling, de criteria van loting en de specifieke randvoorwaarden die de gemeenteraad het burgerberaad wil meegeven voor dit betreffende burgerberaad. Het Plan van Aanpak volgt in Q1 van 2024.

Texels Belang dient bij dit agendapunt een motie in met als titel: **Een beraad voor alle Texelaars**.
**D66 Texel** ondersteunt deze motie.

(Deze zal in stemming genomen worden **na** besluitvorming over eventuele amendementen en het voorstel zelf.)
7
Ter inzage leggen ontwerp bestemmingsplan De Koog - Stappeland
Voor de ontwikkeling van woningbouw op de locatie Stappeland 2A in De Koog is een bestemmingsplan voorbereid. Met dit plan wordt het mogelijk gemaakt dat 38 woningen worden gebouwd in verschillende categorieën (sociaal, middelduur en vrije sector) met de daarbij behorende parkeer- en groenvoorzieningen. Een nieuw bestemmingsplan is nodig omdat de nieuwe functie en bebouwing niet past binnen de huidige bestemmingen ’Sport’ en ‘Bos‘. Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen en vraagt u nu in te stemmen met dit besluit. Het plan wordt hierna in ontwerp voor 6 weken ter inzage gelegd. Er kunnen dan zienswijzen worden ingediend. Daarna zal het bestemmingsplan ter vaststelling aan u worden voorgelegd, samen met de beoordeling van eventuele zienswijzen.
8
Verordening nadeelcompensatie Texel
Voorgesteld wordt om de Verordening nadeelcompensatie Texel vast te stellen. Een nadeelcompensatieverordening draagt bij aan een goede met waarborgen omkleedde en transparante behandelingsprocedure voor aanvragen om nadeelcompensatie; hetgeen bijdraagt aan een redelijk verwachtingspatroon en draagvlak bij aanvragers.

Hoewel de gemeente er alles aan doet om de overlast en nadeel voor ondernemers en inwoners van aanleg-, bouw- en onderhoudswerkzaamheden te minimaliseren, is enige overlast en ander nadeel niet altijd te vermijden. Op grond van de huidige stand van het overheidsaansprakelijkheidsrecht bij rechtmatige handelingen kan een bestuursorgaan onder voorwaarden aansprakelijk worden gesteld voor de uit deze handelingen voortvloeiende nadelen. Wij spreken dan van nadeelcompensatie. Nadeelcompensatie is een overkoepelende term voor (schade)vergoeding welke, op aanvraag van de aanvrager, aan de orde is bij gevallen waarin een bestuursorgaan in de rechtmatige uitoefening van zijn publiekrechtelijke bevoegdheid of taak schade veroorzaakt die uitgaat boven het normale maatschappelijke risico of het normaal ondernemersrisico (onevenredig nadeel) en die de benadeelde in vergelijking met anderen onevenredig zwaar treft.
De gemeente is niet verplicht om ter zake de voorbereiding, behandeling en besluitvorming omtrent toekomstige aanvragen om nadeelcompensatie een (procedure)verordening vast te stellen. De gemeente heeft wel de bevoegdheid dat te doen.

Er dienen 2 amendementen:
* Texels Belang, PvdA pro Texel en GroenLinks Texel: **Verlagen drempel voor het aanvragen van Nadeelcompensatie.**
* PvdA pro Texel en Texels Belang: **Geen kosten voor minima bij aanvragen nadeelcompensatie**

**D66 Texel** ondersteunt dit amendement.
9
Vorming Huis van Ontwikkeling
In december 2021 gaf de gemeenteraad groen licht voor de visie ‘Wij zijn Texel, Sociaal en Gezond’ en [++het uitvoeringsprogramma ‘Werk en Zekerheid++](https://texel.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/e32310fb-9787-4bf5-9024-dfbbc7c4bb27?documentId=6520d502-f259-4db5-8619-1c14f21f7cad)’. Onderdeel van het uitvoeringsprogramma is onder andere het ontwerp van een Huis van Ontwikkeling (werktitel), dat ondersteuning en/of begeleiding biedt aan iedere Texelaar met een werk-, ontwikkel- of participatievraag. Aanleiding voor deze opdracht werd onder andere gevonden in de veranderende lokale arbeidsmarkt, de sterke vergrijzing, de wens om een bredere groep inwoners beter te kunnen bedienen en ondersteuning voor werkgevers toegankelijker te maken. Gedurende de afgelopen periode van uitwerking zijn daar nog 2 aanvullende redenen bijgekomen: de nieuwe wettelijke taak van gemeenten om iedere inwoner met een vraag over werk of ontwikkeling een toegang te bieden als gemeente (breed offensief) en de landelijke opdracht vanuit het ministerie ten aanzien van de vorming van Regionale Werk Centra per arbeidsmarktregio (Commissie Borstlap).

Het vertrekpunt voor het Huis van Ontwikkeling is het realiseren van een maatschappelijke doelstelling: het leveren van een passende dienstverlening aan zowel inwoners, werkgevers, ondernemers, onderwijs- maatschappelijke en welzijnsorganisaties met vraagstukken op de thema’s werken, ontwikkelen en participeren. Daarbij staat de klant met zijn/haar vraagstuk en de best daarbij passende ondersteuning centraal.
Daarvoor is een breed aanbod in dienstverlening wenselijk, dat alleen geleverd kan worden door de samenwerking met interne en externe partners (lokaal en regionaal) te zoeken. Er is sprake van een (netwerk)samenwerking op dit brede aanbod: de inwoner/werkgever e.a. kan terecht bij het Huis van Ontwikkeling als centrale toegang voor deze vraagstukken (1 loket). Met de klant samen wordt gekeken wat er nodig is om dit vraagstuk te ondersteunen en welk aanbod (advies, informatie, ondersteuning, begeleiding, training, warme doorverwijzing) daarbij past, ongeacht door wie (kernteam Huis van Ontwikkeling, partners) dit aanbod wordt geleverd. Vanuit het kernteam Huis van Ontwikkeling wordt de klant gedurende het traject, van binnenkomst tot nazorg, begeleid door een vaste regisseur. De Bolder blijft een belangrijke interne partner van het Huis van Ontwikkeling waar het gaat om tijdelijke trajecten voor inwoners die nog iets nodig hebben voordat de weg naar reguliere arbeid open staat.

Het Huis van Ontwikkeling kan het meest passend ingericht worden als een nieuw team onder het Sociaal Domein van de gemeente Texel. Naast en in nauwe samenwerking met het Sociaal Team gezien het belang van zorgvuldige verbinding tussen rechtmatigheid (inkomen, Sociaal Team) enerzijds en doelmatigheid (Huis van Ontwikkeling) anderzijds. Het wordt de eerste twee jaar aangestuurd door een tijdelijke Kwartiermaker met enkel deze opdracht. Deze startfase vraagt om focus, aandacht en slagkracht op het inrichten en doorontwikkelen van het Huis van Ontwikkeling, zowel op het kernteam zelf, als op de samenwerking met de in- en externe partners. Vóór afloop van deze periode wordt op basis van een evaluatie over de eerste 2 jaar een voorstel gedaan voor toekomstige aansturing, waarbij de verwachting nu is dat deze mogelijk ondergebracht kan worden bij een vaste teamleider.

De personele en financiële consequenties van de vorming van het Huis van Ontwikkeling zijn verderop in dit voorstel toegelicht.

Er dient een amendement van PvdA pro Texel, VVD Texel en D66 Texel: **De eerste twee jaren incidenteel dekken uit de Algemene Reserve**
10
Wijzigingen Texelvignet i.v.m. wetgeving
Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad is het niet meer mogelijk om betaald parkeren (Texelvignet) te gebruiken in combinatie met een parkeerduurbeperking. Dit heeft gevolgen voor de parkeersituatie op Texel.

Er dient een ++amendement++ van de PvdA pro Texel: **(Deel) Thijsselaan toevoegen aan zonering**
11
Toekomst Leer-werkbedrijf De Bolder
In december 2021 gaf de gemeenteraad groen licht voor de visie ‘Wij zijn Texel, Sociaal en Gezond’ en [++het uitvoeringsprogramma ‘Werk en Zekerheid++’](https://texel.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/e32310fb-9787-4bf5-9024-dfbbc7c4bb27?documentId=6520d502-f259-4db5-8619-1c14f21f7cad). Onderdeel van het uitvoeringsprogramma is onder andere een onderzoek naar de toekomst van De Bolder met behoud van een beschutte leer-werkplekvoorziening op Texel. Aanleiding voor het onderzoek is onder meer de voorspelde personeelskrimp, als gevolg van veranderingen door de Participatiewet (2015), die landelijk leiden tot negatieve resultaten voor organisaties als De Bolder. Dit brengt financiële uitdagingen met zich mee. Ook is sprake van een verouderd machinepark, hetgeen aanzienlijke herinvesteringen vraagt, en een organisatiestructuur die onvoldoende aansluit op maattrajecten voor de Texelse gemeenschap.
12
Aanpassen voetnoot Verordening maatschappelijke ondersteuning Texel 2019
U heeft op 15 december bijgevoegde Raadsinformatiebrief ontvangen, waarin beschreven staat waarom, en waarom nu,  Voetnoot 2 uit de **Verordening Maatschappelijke ondersteuning Texel 2019** aangepast moet worden voor 1 januari 2024.
13
Afweging toegang Kogerstrand
In het proces om zo snel mogelijk te komen tot een brug, om de toegang tot het Kogerstrand te herstellen, is gebleken dat de kosten voor zo'n nieuwe brug het beschikbare krediet aanzienlijk overschreden. Om die reden is gezocht naar een eenvoudige en goedkopere oplossing die op draagvlak kon rekenen van alle stakeholders. Daarbij is tevens gekeken of er een meer duurzame oplossing in lijn met de Visie en Meerjarenprogramma strand en duingebied Noordzeekust Texel (hierna te noemen kustvisie) gevonden kon worden.
In dit voorstel worden drie varianten beschreven, waarbij de raad wordt gevraagd om een richtinggevende keuze te maken.

CDA Texel dient een amendement in met als titel: **Geen onderdoorgang, maar een toegangsweg over dam**
PvdA pro Texel, GroenLinks Texel en CDA Texel dienen een **sub-amendement** in op het **CDA-amendement met als titel:**
**Toegangsweg over dam, met mogelijk een onderdoorgang**
14
Motie PvdA pro Texel: Ontwikkelingen PFAS op de voet volgen
15
Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan Akenbuurt 12
In de [++raadsvergadering van 28 april 2022 heeft u besloten het ontwerp bestemmingsplan Den Burg - Akenbuurt 12 ter inzage te leggen++](https://texel.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/7165c89e-416d-4c63-91f0-6ac2db96df03?documentId=4bafe90b-0ca3-4ee1-ada5-5f35b6cd339f). Doel van het plan is om de agrarische bedrijfsactiviteiten en de overige bedrijfsmatige activiteiten beter op elkaar af te stemmen en de gebruiksmogelijkheden van het perceel te verbeteren. Dit moet leiden tot een betere situatie op het erf waarbij er minder sprake is van verrommeling en buitenopslag.
Het ontwerpplan heeft ter inzage gelegen van 10 mei tot en met 20 juni 2022. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Ook is het plan naar diverse overlegpartners verzonden voor een reactie. Deze reacties leiden tot enkele tekstuele aanpassingen in de toelichting van het plan. Deze wijzigingen leiden nu tot het voorstel om het plan gewijzigd vast te stellen. Het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan en de Nota van Zienswijzen is een bevoegdheid van de raad.
16
Participatieverordening (opvolger inspraakverordening)
Op grond van artikel 150 van de Gemeentewet is het verplicht een inspraakverordening vast te stellen. De huidige inspraakverordening is door de komst van de Omgevingswet niet actueel meer.
Met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen verandert er veel in het dagelijkse leven van inwoners. Dit leidt tot een grotere behoefte bij inwoners om invloed uit te oefenen op de democratische besluitvorming. Gemeenten beseffen tegelijkertijd dat een sterke lokale democratie voortdurend aandacht en onderhoud vraagt.
Het is daarom van belang dat gemeenten inwoners blijvend betrekken bij de ontwikkelingen in de samenleving. Vandaar dat de Gemeente Texel in 2022 een ‘++[Texelse aanpak burgerparticipatie](https://texel.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/5630a8d2-f9d7-4eff-973a-1f7baddc10bc?documentId=8a016767-0857-467d-8e5e-37f3c52705b2)’++ heeft vastgesteld en [++een nota Participatiebeleid voor de gevallen onder de Omgevingswet waarin participatie verplicht is++](https://texel.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/589bf778-28b6-4a9f-95f8-0ef8da25dfc0?documentId=32d5a5bd-45ad-4327-a631-25bbe2fe87ee). Waar mogelijk kunnen inwoners in een hoge mate meebeslissen, meebepalen en coproduceren met de gemeente.
Door de kwaliteit van participatieprocessen te verhogen spelen we meer in op de behoeften van de inwoners. Inwoners worden zo uitgedaagd om mee te denken over de gemeentelijke taken in hun omgeving. Het college van mening dat waar mogelijk momenteel bewonersinitiatieven goed worden ondersteund. De initiatieven worden binnen hun domein opgepakt, gemonitord, geëvalueerd en gefinancierd.
Tegelijkertijd ligt het wetsvoorstel ‘Wet versterking participatie op decentraal niveau’ in voorbereiding om de inspraak uit te breiden naar participatie en eventueel ook uitdaagrecht. In de praktijk zien we al dat de Inspraakverordening wordt gemoderniseerd en verbreed tot een participatieverordening. Dat is ook de bedoeling van dit advies en bijbehorende verordening. Deze is gebaseerd op de VNG voorbeeldverordening. Een en ander past in het streven om het gemeentelijke verordeningenbestand in de komende jaren geheel te actualiseren.
17
Wijzigen Algemene Plaatselijke Verordening in verband met invoeren Omgevingswet
Het college stelt de gemeenteraad voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het gaat om wijzigingen die nodig zijn in verband met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Het voorstel bevat geen andere (inhoudelijke) aanpassingen van de APV.
18
Rekenkamercommissie De Waddeneilanden: Quick scan Onderzoek Woonbeleid
Rekenkamercommissie De Waddeneilanden heeft een quick scan onderzoek gedaan naar het woonbeleid. Het onderzoek is erop gericht om praktische handvatten of aandachtspunten te geven die de raden ondersteunen bij het
beoordelen van de nieuwe (concept-)woonvisies.
Het quick scan onderzoek is gericht op praktische lessen en concrete aandachtspunten over:
* De formulering van doelen/beleidskaders.
* De keuze van instrumenten.
* De relatie met stakeholders.
* De onderbouwing van beleid(skeuzes) .
* Specifieke thema’s voor de eilanden (zoals bewoning van recreatiewoningen, recreatief gebruik van woningen, personeelshuisvesting e.d.)
* Rol en sturing raad (monitoring en informatie)
19
Uitkomsten septembercirculaire 2023
De begroting 2023 wordt op basis van de uitkomst van de septembercirculaire 2023 incidenteel aangepast. De uitkomsten van deze circulaire zijn niet meegenomen in de programmabegroting 2024 en verder. Dat gebeurt via de meicirculaire 2024. De financiële consequenties voor de jaren 2024-2027 kunnen daarom voor kennisgeving worden aangenomen.
20
Controleplan rechtmatigheid, controleprotocol en normen-en toetsingskader 2023
Het controleprotocol heeft als doel dat de gemeenteraad nadere aanwijzingen geeft aan de accountant over de reikwijdte van de accountantscontrole, de daarvoor geldende normstellingen en de daarbij verder te hanteren goedkeuring- en rapporteringstoleranties voor de controle van de programmarekening van de gemeente Texel. De accountant (ETL Assurance & Overheidsaccountants B.V.) van de gemeente is gecontracteerd om de externe controle uit te voeren voor programmarekening 2023.
Het normenkader is een overzicht van de relevante wet- en regelgeving met bepalingen over financiële beheers handelingen. In het toetsingskader is vastgelegd aan welke bepalingen binnen dit normenkader al dan niet financiële consequenties worden verbonden. Het normen- en toetsingskader moet jaarlijks geactualiseerd worden met nieuwe verordeningen die door uw raad zijn vastgesteld. Voorheen werd dit gemandateerd aan uw college, dit is vanaf programmarekening 2023 niet meer mogelijk omdat het college vanaf dan een rechtsmatigheidsverantwoording dient op te nemen in de jaarrekening. Zij kunnen daarom niet meer zelf de kaders vaststellen voor de toetsing van deze rechtmatigheid.
21
Renovatie wielerbaan Sportpark Den Burg-Zuid
De wielerbaan in Sportpark Den Burg-Zuid heeft het einde van zijn levensduur bereikt. De baan heeft gebreken die niet meer met gewoon onderhoud zijn op te lossen waardoor er inmiddels gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De layout voldoet ook niet meer aan de eisen van deze tijd. De vereniging wil graag een baan die past bij alle niveaus van de vereniging. Op een aantal plekken is hij te smal en zijn de bochten te scherp. Daardoor is hij zelfs voor de gevorderde fietsers te moeilijk. De optimale lijn in de baan ontbreekt. Een minder technisch baan wordt uitdagender en dynamischer. Daarom moet de baan gerenoveerd worden en stelt het college aan de raad voor een krediet beschikbaar te stellen om de baan te renoveren en een gedeelte van het hek rond het sportpark te herstellen.
22
Belastingverordeningen 2024
De belastingverordeningen Havengeld, Lijkbezorgingsrechten, Marktgelden, Parkeerbelastingen, Precariobelasting, Afvalstoffenheffing en Reinigingsrechten en Rioolrechten dienen jaarlijks te worden vastgesteld, zodat de gemeentelijke belastingen kunnen worden geheven. Het tarief voor Toeristenbelasting, Watertoeristenbelasting en Forensenbelasting is in juni jongstleden door de raad reeds vastgesteld voor 2 achtereenvolgende jaren. De verordeningen dienen daarom opnieuw te worden vastgesteld. De gemeente kan pas daadwerkelijk aanslagen opleggen als de gemeenteraad een belastingverordening heeft vastgesteld.
23
Legesverordening 2024
Net als elk jaar worden deze belastingverordeningen geactualiseerd. Nu de (nieuwe) Omgevingswet per 1 januari van kracht is, is het noodzakelijk de legesverordening te redigeren en als zodanig aan te bieden.
24
Ruimte voor (nog openstaande) vragen vanuit de Rondvraag
25
Sluiting
Momentje geduld aub