Direct naar de inhoud

Mijn Texel


Help
Print
^

Raadsvergaderingen

Home > Raad > Vergaderkalender

Raadsinformatie

link naar deze pagina

Raadsvergadering - 27 februari 2019

Locatie: Raadzaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd:
Voorzitter: M.C. Uitdehaag
Algemene documenten:

1
Opening en mededelingen
2
Vaststelling volgorde stemming
3
Vaststelling agenda
4
Vaststelling verslag raadsvergadering 19 december en 24 januari
5
TE BESPREKEN ONDERWERPEN
5.a
Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan Reparatieplan Oudeschild
Het ontwerp reparatieplan voor Oudeschild heeft ter visie gelegen. Er zijn 3 zienswijzen ingediend. De raad stelt zowel het plan als de Nota van Zienswijzen en de aanvulling daarop vast.

Het bestemmingsplan betreft een reparatie van het bestemmingsplan Oudeschild dat op 18 februari 2015 is vastgesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een deel van het ‘moederplan’ vernietigd en heeft de raad opdracht gegeven over het perceel Schilderweg 251 een nieuw besluit te nemen. De overige reparaties betreffen de locaties Stoompoort 4 (watersportvereniging) en Trompstraat 61 (bouwvlak voor een woning). Voor de verblijfsrecreatieve gebouwen aan Haven 2, 6, 8 en De Ruyterstraat 60 wordt voorgesteld het aantal recreatieve slaapplaatsen aan te passen conform de ingediende concrete plannen door de eigenaren. Tot slot een aantal ambtshalve aanpassingen. In de raadsvergadering van februari 2015 is toegezegd dat de eigenaren van de verblijfsrecreatieve gebouwen hiertoe in de gelegenheid zouden worden gesteld in verband met de gewijzigde systematiek van de nieuwe bestemmingsplannen.
5.b
Vaststellen kadernotitie 'Het maken van de Omgevingsvisie'
Texel gaat aan de slag met het maken van een Omgevingsvisie. Dit ter vervanging en actualisatie van de huidige structuurvisie 'Texel op Koers' uit 2008. En als voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet in 2021. In deze kadernotitie staan de kaders voor het proces van het maken van de nieuwe Omgevingsvisie.

De Omgevingsvisie bestaat uit gemeentelijke ambities en doelstellingen voor de fysieke leefomgeving voor de toekomst van Texel. In de Omgevingswet speelt burgerparticipatie een belangrijke rol. Om die reden wordt in deze kadernotitie voorgesteld de Omgevingsvisie Texel op te stellen op participatieniveau 'Adviseren en Raadplegen'. Het vaststellen van deze kadernotitie zal leiden tot een Omgevingsvisie voor en door Texel.
5.c
Herstelbesluit voor 2 punten uit het bestemmingsplan Den Burg
De tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 27 december draagt de raad op om op 2 punten een herstelbesluit te nemen.

Op 19 december 2017 heeft u het bestemmingsplan Den Burg vastgesteld. Hierop is beroep ingesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op twee punten geconstateerd dat er sprake is van een onvolkomenheid in het besluit. En stelt de gemeenteraad in de gelegenheid dit binnen 10 weken (gerekend vanaf 27 december 2018) te herstellen (door middel van een bestuurlijke lus).
Het betreft het begrip 'bedrijfswoning' en het ontbreken van een deugdelijke motivering over de ontsluiting van het Buurtskap de Tuunen (bestemming 'Wonen').
5.d
Vaststellen bestemmingsplan Stengweg 8 en 19 in De Cocksdorp
Voor de percelen Stengweg 8 en 19 heeft een ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegen. Dit plan gaat over het verplaatsen van 5 slaapplaatsen van het perceel Stengweg 8 naar nummer 19. De aanduiding recreatief opstal op het perceel Stengweg 8 wordt verwijderd. De bestemming van het perceel Stengweg 19 wordt gewijzigd van ‘Agrarisch – Strandpolders’ naar ‘Recreatie - Recreatief opstal’. Tijdens de inzagetermijn van het ontwerpbestemmingsplan zijn geen zienswijzen ingediend.
De bestaande agrarische bedrijfsbebouwing op het perceel Stengweg 19 is verwijderd. Alleen de voormalige bedrijfswoning blijft staan. Deze mag na inwerkingtreding van het bestemmingsplan gebruikt worden als recreatief opstal. Het plan wordt nu ongewijzigd aan u voorgelegd ter vaststelling.
5.e
Uitvoeren Beleid Voorschoolse Educatie vanaf 2019
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het signaleren en bestrijden van onderwijsachterstanden. Door vroeg in te zetten op ondersteunende educatie bij jonge kinderen worden deze onderwijsachterstanden zo veel mogelijk voorkomen. De gemeente Texel heeft hier in nauw overleg met samenwerkingspartners een beleidsplan voor opgesteld, de Nota Voorschoolse Educatie. Deze wordt ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Met de Nota Voorschoolse Educatie wordt het beleid ten aanzien van het voorkomen van onderwijsachterstanden bij jonge kinderen vastgesteld. Het opstellen van het VE beleid en het samenbrengen van organisaties die zich bezig houden met het aanbod van voor- en vroegschoolse educatie valt binnen de wettelijke taken van de gemeente Texel. Met de samenwerkingspartners, zoals het onderwijs, de kinderopvang, het Samenwerkingsverband en het consultatiebureau, zijn concrete afspraken gemaakt over het begeleiden en volgen van kinderen tussen 2 en 7 jaar oud met kans op een onderwijsachterstand. Het deelnemen aan de extra benodigde educatie moet voor ieder kind/gezin beschikbaar zijn. Daarvoor zijn (financiële) maatregelen genomen die in deze nota zijn opgenomen.
5.f
Ontwerp kadernota 2020 Regionale uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN)
Op 12 december 2018 heeft het Dagelijks Bestuur van de RUD NHN de concept-kadernota 2020 RUD NHN vastgesteld. De kadernota is aan de gemeenten toegezonden en de raden hebben nu de gelegenheid een gemeenschappelijk standpunt te geven ten aanzien van de financiële en beleidsmatige kaders.
5.g
Kadernota GR RHCA begroting 2020
Het RHCA stelt de kadernota inzake de begroting 2020 beschikbaar aan de deelnemende gemeenten.
5.h
Kadernota Veiligheidsregio Noord Holland Noord 2020
In de Kadernota 2020 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord staan de belangrijkste onderwerpen die in 2020 door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord worden opgepakt, inclusief een korte vooruitblik naar 2021 tot en met 2023.

Het DB van de VR NHN heeft haar kadernota 2020 gepresenteerd. De gemeenteraad mag hierover zijn zienswijze kenbaar maken. Dit raadsvoorstel wordt ook besproken in de Regionale Raadscommissie Noordkop.
5.i
Zienswijzen GGD kadernota 2020
De GGD heeft de kadernota 2020 voor zienswijzen voorgelegd aan de gemeenteraden. Dit is naast de mogelijkheid om zienswijzen kenbaar te maken over de jaarstukken en begroting een extra moment waarop de gemeenteraden invloed kan uitoefenen op de GGD. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de motie 'GR-GGD: Meer grip i.p.v. minder', die op 15 juni 2016 is aangenomen.
Dit raadsvoorstel wordt ook besproken in de Regionale Raadscommissie Noordkop. Er wordt een positieve zienswijze afgegeven, met daarbij de oproep dat de GGD de gemeenten betrekt bij het opstellen van de inhoudelijke kaders. Hoewel de kadernota daarover zou moeten gaan ontbreekt deze namelijk in de voorgelegde kadernota. Het DB beargumenteert deze keuze, maar daarmee wordt de winst van het ter zienswijze voorleggen van de kadernota aan de gemeenteraden eigenlijk tekort gedaan.
5.j
Vaststelling financiële uitgangspunten gemeenschappelijke regelingen 2019
In 2012 zijn de financiële uitgangspunten gemeenschappelijke regelingen door de raad vastgesteld. Deze uitgangspunten zijn eind 2018 geëvalueerd. Uit de evaluatie volgen een aantal aanpassingen. De aangepaste financiële uitgangspunten worden ter vaststelling aangeboden aan de raad.

De belangrijkste aanpassingen zijn:
werkwijze indexatie loon- en prijsontwikkeling: in de regeling is opgenomen dat de indexatie plaatsvindt aan de hand van de middellange termijnverkenning van het CPB, peildatum 1 november.
Tijdens het lopende begrotingsjaar vindt er geen nacalculatie meer plaats, dus de deelnemersbijdrage wordt niet meer in het lopende begrotingsjaar aangepast. De mogelijke financiële consequenties hiervan worden opgevangen door de algemene reserve, die gemaximeerd is tot 2,5% van de lasten van het betreffende jaar, en hiervoor ook bestemd is. Daarnaast zijn er een aantal artikelen uit de oude regeling vervallen, omdat ze terug te vinden zijn in de Wet gemeenschappelijke regelingen en/of Besluit Begroten en Verantwoorden.
5.k
Vaststellen bestemmingsplan Nieuwlanderweg in Den Burg (Niet behandeld, doorgeschoven naar raadsvergadering van 21 maart)
Voor het perceel kadastraal S 93 aan de Nieuwlanderweg in Den Burg heeft een ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegen. Dit plan gaat over het veranderen van de bestemming ‘Natuur’ naar ‘Agrarisch – Binnenduinrand’. Deze gronden maken geen deel uit van het natuurgebied Waalenburg, maar hebben nu wel de bestemming Natuur. Om het huidige agrarisch gebruik te kunnen voortzetten is een bestemmingsplan gemaakt waarin deze gronden een agrarische bestemming hebben gekregen. Dit plan is in ontwerp ter inzage gelegd. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het plan wordt nu ongewijzigd aan u voorgelegd ter vaststelling.
6
MOTIES en INITIATIEFVOORSTELLEN
6.a
Motie D66: Voortbouwen op het succes van de woonunits aan de Slingerweg
6.b
Initiatiefvoorstel PvdA: Van ad hoc ingrepen naar één verkeersplan voor Den Burg.
Ondersteund door: Texels Belang, VVD en D66
6.c
Motie VVD en D66: Sanitair gebouw haven Oudeschild niet slopen
7
HAMERSTUKKEN
7.a
Verslag toezicht informatiebeheer 2018
Ieder jaar wordt de uitvoering van het informatiebeheer getoetst door de archiefinspecteur van het Regionaal Historisch Archief Alkmaar en de
archiefinspecteur van het Interbestuurlijk toezicht van de Provincie. Net als de voorgaande jaren heeft Texel van het IBT over het jaar 2018 de beoordeling “redelijk
adequaat” gekregen.
8
Rondvraag
9
Sluiting
Momentje geduld aub