link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 26 juni 2019

Locatie: AB zaal | Hensbeker, Poldermolen 2 te Houten
Aanvang: 13:30
Eindtijd: 17:30
Voorzitter: De heer P.J.M. Poelmann
Toelichting:
Algemene documenten:

1
Opening, vaststelling agenda en loting primus
1.1
Installatie van de heer R. Schalkwijk (duocommissielid 50Plus)
2
BESLUITVORMEND DEEL HAMERSTUKKEN
2.1
Jaarstukken 2018
Ter bespreking treft u hierbij de concept jaarstukken 2018. De jaarstukken bevat een viertal documenten:
1. Het bestuursvoorstel bij de jaarstukken
2. De Jaarrekening 2018
3. Het Bestuursverslag 2018
4. Rapport van bevindingen van de accountant (EY)
2.2
2de begrotingswijziging 2019
Een begrotingswijziging is het instrument van het algemeen bestuur om gedurende een jaar bijstellingen op de vastgestelde jaarbegroting door te kunnen voeren. Het college stelt twee maal per jaar een bestuursrapportage vast over de voortgang en afwijkingen van de in de begroting opgenomen uitgangspunten. In de Burap vermelde afwijkingen en ontwikkelingen worden vervolgens vertaald in een door het algemeen bestuur vast te stellen begrotingswijziging voor zover deze voldoen aan de hiervoor geldende criteria, die zijn opgesteld in overleg met de commissie BMZ (rechtmatigheid, uitwerking besluiten algemeen bestuur en transparantie). In de voorgestelde 2e begrotingswijziging 2019 komen de bijstellingen op de exploitatie en op de investeringsbegroting aan de orde die voortvloeien uit de 1e Burap 2019 en die aan deze criteria voldoen.
2.3
Vaststelling wijziging van de peilbesluiten 'Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal', 'Houten' en 'Groenraven-Oost'
Het huidige peilbesluit Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal is in 2008 vastgesteld. In de loop van de tijd is geconstateerd dat op een aantal plaatsen knelpunten zijn of dat de praktijksituatie afwijkt van wat er in 2008 is vastgelegd. Middels een wijziging peilbesluit kunnen wijzigingen van het peil worden geregeld. Deze wijziging beoogt om het watersysteem en het waterpeil voor een tweetal gebieden zo in te richten dat het peil voldoet en het goed beheerd kan worden:
1. Bij het Tuincentrum in Werkhoven
2. Bij het MOB complex in Odijk

In beide gebieden wordt vanuit het beheer van het gebied aangegeven dat een goede sturing van de peilen lastig is en het peil in de praktijk anders is dan in het geldende peilbesluit. De praktijkpeilen zijn begin 2017 ingemeten om te weten wat het peil in de praktijk is. Met de ervaringen dat het praktijkpeil afwijkt van het vigerend peilbesluitpeil, wetende dat dit deels knelpunten oplevert in het beheer van het watersysteem en na gesprekken met eigenaren wordt er een aantal wijzigingen in het peilbeheer en watersysteem voorgesteld om te zorgen voor een structurele oplossing.

Tevens is gebleken dat bij de 2de partiële herziening van het peilbesluit Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal niet alle wijzigingen administratief correct zijn verwerkt. Deze wijzigingen worden nu ook weer meegenomen.
2.4
Ruilplan Honswijk, Eiland van Schalkwijk
Achtergrond
In het kader van agrarische structuurversterking op het Eiland van Schalkwijk is een voorstel voor een grondruil ontstaan. Onderdeel hiervan is de verplaatsing van een bedrijf langs de Lekdijk naar locatie ‘De Trip’, tevens op het eiland van Schalkwijk. Deze ruiling maakt ruimte voor herschikking van agrarische percelen én maakt het voor het waterschap mogelijk om anticiperend op de dijkversterking dijktalud en ruilgrond te verwerven.

Het waterschap brengt bij deze ruiling haar perceel gelegen tussen het Lunet aan de Snel en de Lekdijk in, groot circa 5.4 hectare. Het waterschap krijgt toebedeeld circa 12.7 hectare ruilgronden en 8.1 hectare dijktalud.
Alle ingebrachte percelen zijn door een externe taxateur van rentmeesterkantoor van Ameyde getaxeerd (zie ook bijlage C: Taxatieoverzicht).
3
OPINIEREND DEEL
3.1
Voorjaarsnota 2019
Ter advisering voor doorgeleiding naar de vergadering van het algemeen bestuur de concept versie van de Voorjaarsnota 2019 en het voorstel voor het algemeen bestuur.
3.2
Vaststelling voorkeursalternatief dijkversterking Salmsteke
In 2017 is gestart met dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. De aanleiding voor de versterking is dat de dijk niet voldoet aan de veiligheidsnormering, zoals die in 2017 is vastgelegd in de Waterwet. Project Salmsteke is één van de zes deelprojecten en richt zich op het versterken van circa 2 kilometer dijk ten westen van Jaarsveld. Project Salmsteke wordt met voorrang uitgevoerd om aan te sluiten op de gebiedsontwikkeling ‘Salmsteke Ontkiemt!’ in de naastgelegen uiterwaard.
Salmsteke is opgenomen op de programmering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Door deze programmering komen de subsidiabele uitgaven van het project in aanmerking voor een 90% bijdrage van het HWBP. Overeenkomstig de werkwijze van het HWBP wordt de dijkversterking doorlopen in de drie fases: verkenningsfase, planuitwerkingsfase en realisatiefase. De verkenningsfase wordt afgesloten met het vaststellen van het voorkeursalternatief.
Dijkversterkingsproject Salmsteke is eind 2017 gestart met de verkenningsfase. De scope en aanpak zijn vastgelegd in het plan van aanpak dat tevens als basis heeft gediend voor de financiering (HWBP-subsidie) van de verkenningsfase. Het voorkeursalternatief is nu gereed binnen de afgesproken planning en budget en wordt nu ter vaststelling aan het Algemeen Bestuur aangeboden.
4
BESLUITVORMEND DEEL
4.1
Voorjaarsnota 2019
4.3
Vaststelling voorkeursalternatief dijkversterking Salmsteke
4.3.1
Motie 2019-005
5
INFORMEREND DEEL
5.1
Mededelingen
5.2
Ingekomen stukken
6
NOTULEN
6.a
Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 28 mei 2019
6.a
Besluitenlijst vergadering gecombineerde commissie d.d. 28 mei 2019
6.c
Verslag besloten vergadering algemeen bestuur d.d. 28 mei 2019
Dit verslag (status "geheim") ontvangen de AB-leden voor aanvang van de vergadering.
6.d
Besluitenlijst vergadering gecombineerde commissie d.d. 6 juni 2019
6.e
Actiepuntenlijst met leeswijzer
7
Rondvraag
8
Sluiting