link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 6 maart 2024

Locatie: B311 - AB zaal (Hensbeker)
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: De heer J.C.H. Haan
Toelichting: De vergadering is live te volgen via
https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard
Het is ook mogelijk om de vergadering live bij te wonen. In verband met de beperkte capaciteit in onze AB-zaal vragen wij u zich vooraf aan te melden via bestuurszaken@hdsr.nl

1
Opening, vaststelling agenda
1.1
Afscheid van jeugdhoogheemraad Sietske van der Lecq
2
Besluitvormend deel (hamerstukken)
2.1
Vaststellen Participatiebeleid
In het waterbeheerprogramma 2022-2027 is de ambitie vastgelegd om anderen meer te betrekken bij onze opgaven, en zelf meer inbreng te leveren in processen van anderen. Dit komt voort uit de verwevenheid van wateropgaven met andere maatschappelijke opgaven en uit de veranderende maatschappij. Het is essentieel om als overheid transparant te zijn over de manier waarop je deze invloed wilt organiseren. Het waterschap stelt daarom een visie en uitgangspunten voor participatie vast in dit participatiebeleid.

De aanleiding om dit nu vast te stellen is de Omgevingswet, die sinds 1 januari 2024 van kracht is. Binnen de Omgevingswet is het voor overheden verplicht om een vastgesteld participatiebeleid en -verordening te hebben. HDSR had nog geen participatiebeleid, maar we organiseren wel veel participatie. In de loop der jaren is dit in verschillende werkprocessen al meer of minder gestandaardiseerd, dus de uitgangspunten en werkwijzen zijn niet nieuw. We maken nu in een participatiebeleid en -verordening onze werkwijzen expliciet.

Het bestuursvoorstel is behandeld in het college op 5 december jl. en is vastgesteld onder mandaat van de portefeuillehouder.  Op verzoek van de portefeuillehouder bijgaand een drietal documenten ter kennisneming ( voor de AB cyclus van 6 maart a.s.).
2.2
Toestemming wijziging Gemeenschappelijke regeling het Waterschapshuis
Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van De Stichtse Rijnlanden neemt als bestuursorgaan deel aan vier gemeenschappelijke regelingen: BghU, Het Waterschapshuis, AQUON en RHC Rijnstreek & Lopikerwaard. Het gaat hierbij om samenwerking m.b.t. de uitvoering van operationele taken.


Op 4 oktober 2023 heeft het algemeen bestuur ingestemd met het ontwerp van de aangepaste gemeenschappelijke regeling van het Waterschapshuis (GR). Nu wordt het algemeen bestuur gevraagd om toestemming te verlenen aan het college tot definitieve wijziging van deze GR.
2.3
Zienswijze ontwerp wijzigingsbesluit GR RHC
Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) gewijzigd. Deze wetswijziging dient voor 1 juli 2024 in alle gemeenschappelijke regelingen (GR-en) geïmplementeerd te worden. Ook de Gemeenschappelijke regeling
Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (GR RHC) moet worden gewijzigd. Voordat tot wijziging kan worden overgegaan moet aan het algemeen bestuur een zienswijze worden gevraagd over het ontwerp wijzigingsbesluit.
2.4
Zienswijze wijziging GR Aquon
Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) gewijzigd. Deze wetswijziging dient voor 1 juli 2024 in alle gemeenschappelijke regelingen geïmplementeerd te worden.
Met de wijziging zijn enkele nieuwe instrumenten in de Wgr geïntroduceerd om de gemeenteraden c.q. algemene besturen van de deelnemers aan een GR beter in positie te brengen. Voordat tot wijziging van deze GR kan worden overgegaan moet aan de algemeen besturen van de deelnemers een zienswijze worden gevraagd over het ontwerp-wijzigingsbesluit.
2.5
Peilbesluit Zeist
Bij de laatste toetsing op actualiteit is gebleken dat het vigerende peilbesluit _Groenraven-Oost, noordelijk deel_ (2008) op veel vlakken niet actueel is. Zo zijn veel peilgebiedsgrenzen veranderd, zijn nieuwe natuurgebieden ingericht die nog niet in een peilbesluit zijn vastgelegd en is het peilbeheer uit het vigerende peilbesluit in veel peilgebieden niet meer passend bij de functies van het gebied. Een nieuw peilbesluit is daarom nodig.
3
Opiniërend deel
3.1
Actualisatie moederkrediet Sterke Lekdijk en vrijgave 2e tranche
In mei 2022 heeft het algemeen bestuur besloten om de eerste tranche van het uitvoeringskrediet Sterke Lekdijk beschikbaar te stellen, en de tweede tranche door het volgende bestuur beschikbaar te laten stellen. In de themasessie op 13 december 2023 is de evaluatie van het uitvoeringskrediet, en de evaluatie van de Sterke Lekdijk toegelicht. Nu wordt het algemeen bestuur gevraagd om de tweede tranche van het uitvoeringskrediet Sterke Lekdijk ter beschikking te stellen. Tijdens de bespreking van het voorstel in de commissie-SKK op 8 februari 2024 is toegezegd om een overzicht van de meekoppelkansen en de opvolging van de aanbeveling van de Sterke Lekdijk op te stellen. Deze zijn toegevoegd als bijlage 5 en 6. Ook is er opnieuw een bijeenkomst voor leden van het algemeen bestuur georganiseerd over het omgevingsmanagement van de Sterke Lekdijk, naar aanleiding van de bijdrages van omwonenden tijdens commissievergadering.
3.2
Vrijgeven tweede tranche GOP Primaire Waterkeringen
samenhang met agendapunt actualisatie krediet Sterke Lekdijk

Op basis van tussentijdse evaluatie Groot Onderhoudsplan Primaire Waterkeringen wordt de tweede tranche aangevraagd voor het kunnen realiseren van de verschillende werkzaamheden.

Aangepaste versie op basis van behandeling in college van 9 januari 2024 nu een voorstel met daarin twee keuzes voor het algemeen bestuur.
4
Besluitvormend deel
4.1
Actualisatie moederkrediet Sterke Lekdijk en vrijgave 2e tranche
4.1.1
Moties / amendementen
4.2
Vrijgeven tweede tranche GOP Primaire Waterkeringen
4.2.1
Moties / amendementen
5
Verslagen
5.1
Actiepuntenlijst met leeswijzer
5.2
Besluitenlijst algemeen bestuur d.d. 20 december 2023
6
Mededelingen
7
Moties vreemd aan de orde van de dag
8
Rondvraag
9
Sluiting