link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 5 oktober 2022

Locatie: AB zaal | Hensbeker, Poldermolen 2 te Houten
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: De heer J.C.H. Haan
Toelichting: Deze vergadering is live te volgen via https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard
Algemene documenten:

0
Afscheid AB-leden
Afscheid nemen:
Mevrouw N. Eijsbroek (VVD)
De heer Van Kranenburg (CU), keert terug als duocommissielid
1
Opening , vaststelling agenda
1.1
Installatie AB-leden
De heer F. van Bork (PvdA)
De heer S. Kapper (VVD)
Mevrouw C. Pleijsier (CU)
1.1.1
Advies van de commissie voor onderzoek geloofsbrieven
1.1.2
Besluit tot toelating door het algemeen bestuur
1.1.3
Afleggen Eed/belofte
1.2
Installatie duo-commissielid
De heer P. Michielsen (VVD)
2
Benoeming hoogheemraad
2.1
Kandidaatstelling i.v.m. ontstane vacature hoogheemraad
2.2
Advies van de commissie voor onderzoek van de geloofsbrieven
2.3
Eventuele schriftelijke stemming
3
Besluitvormend deel (hamerstukken)
3.1
Bevindingen Rekenkamer onderzoek energiebeleid HDSR
De Rekenkamercommissie heeft het onderzoek naar het energiebeleid van HDSR afgerond in samenwerking met onderzoeksbureau SME.
3.2
Tweede wijziging van de keur HDSR 2018
Vooralsnog moet er van uit worden gegaan dat de Omgevingswet per 1 januari 2023 in werking treedt (verderop in het jaar zal er nog een peilmoment zijn om te zien of deze inwerkingtredingsdatum daadwerkelijk gehaald kan worden). Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt de keur dan waterschapsverordening van rechtswege.
Op 4 maart 2020 (agendapunt 3.1) heeft het algemeen bestuur ingestemd met het uitgangspunt dat de keur als basis dient voor de te ontwikkelen waterschapsverordening.
Om te zorgen dat tijdens de overgangsfase naar de waterschapsverordening de dienstverlening op peil blijft is het wenselijk thans enkele kleine aanpassingen te doen aan de keur.
3.3
Wijziging Peilbesluit voor natuurpeilgebieden Haarzuilens
Vanuit de synergieprojecten onder het thema Gezond Water werken we met gebiedspartners in potentierijke gebieden om de waterkwaliteit te verbeteren. Haarzuilens is zo\`n potentierijk gebied waar de waterkwaliteit achteruit is gegaan. Er is onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van die achteruitgang en ook wat mogelijk is om dit te verbeteren.

Voor de inrichting van 4 nieuwe peilgebieden op natuurpercelen in eigendom bij Natuurmonumenten is een projectplan opgesteld. Doordat de maatregelen ook leiden tot aanpassingen van waterpeilen en peilbeheer, moet hiervoor het peilbesluit worden gewijzigd.
3.4
Afwijzing verzoek wijziging peilbesluit
De rechtbank Midden-Nederland heeft op 11 juli jl. eerdere besluitvorming van uw college vernietigd en geoordeeld dat besluitvorming op de aanvraag tot wijziging van het peilbesluit door het Algemeen bestuur dient plaats te vinden. Om deze reden is concept besluitvorming voor het Algemeen bestuur voorbereid. In de begeleidende informatiememo is een toelichting gegeven op het besluitvormingsproces.
4
Opiniërend deel
4.1
Besluitvorming aandeelhouderschap SNB
Op 8 maart jl. heeft het algemeen bestuur de Zuiveringsvisie 2050 ‘Samen meer waarde halen uit de waterketen’ vastgesteld. Een van de onderdelen uit deze visie is de slibstrategie. Hoe gaan we om met ons zuiveringsslib op de lange termijn? We willen de verwerking van ons slib verduurzamen (energie en grondstoffen terugwinnen). Maar hoe organiseren we dit, terwijl de continuïteit gewaarborgd blijft?
In de commissie BMZ van 8 februari jl. is in dit kader gesproken over een verkenning naar een aandeelhouderschap van N.V. Slibverwerking Noord-Brabant (hierna SNB). De commissie oordeelde positief op de genoemde verkenning en heeft het college mandaat gegeven om een intentieovereenkomst met SNB te sluiten ‘voor nader onderzoek naar de toetreding van HDSR als aandeelhouder tot SNB’. Deze verkenning zou dan, na goed gevolg, na de zomer leiden tot een voorstel aan het bestuur om aandeelhouder van SNB te worden. Het voorliggende voorstel is de uitwerking van deze afspraak.
4.2
Vaststellen strategie Toekomstbestendig Watersysteem
Eind 2019 is HDSR binnen het Programma Klimaatadaptatie gestart met het project Toekomstbestendig Watersysteem (TBWS). In de eerste fase is de visie TBWS opgesteld. Het AB heeft in maart 2021 ingestemd met de verdere uitwerking van de in de visie opgenomen adaptatiestrategie. Deze strategie is verder uitgewerkt naar een strategie per deelgebied. Deze uitwerking per deelgebied, waarbij het regionale en boven-regionale watersysteem als apart deelgebied zijn opgenomen, is in juni 2022 afgerond. Tijdens de AB-avond op 22 juni zijn de resultaten binnen het AB besproken. Het eindproduct bestaat uit een rapportage en een kaartenatlas (bijlagen 1 en 2). Deze zijn met u gedeeld. Een toelichting op de rapportage en de kaartenatlas vindt u in bijlage 3). Vragen naar aanleiding van deze producten zijn besproken tijdens een technisch vragenuur voorafgaand aan de SKK vergadering op 15 september 2022 en schriftelijk beantwoord.
4.3
Bestuurlijke Kaderstelling Groot Onderhoud
Het doel van dit voorstel is om de verantwoordelijkheden i.r.t. de Grootonderhoudsplannen van HDSR eenduidig vast te stellen en om het proces met betrekking tot bestuurlijke kaderstelling vast te leggen.

Hiermee wordt de ambtelijke organisatie in staat gesteld om de instandhoudingsopgaven doelmatig en efficiënt tot uitvoering te brengen. Anderzijds wordt het (algemeen) bestuur in de gelegenheid gesteld om kaders vast te stellen voor het groot onderhoud en deze te herzien op vastgestelde momenten.

Op deze wijze sluit het vaststellen en herzien van bestuurlijke kaders goed aan op het volwassenheidsniveau van assetmanagement binnen HDSR en het systematisch programmeren van het onderhoud aan de assets binnen het areaal, conform de vigerende bestuurlijke doelstellingen en ambities.
4.4
Kredietaanvraag oevers GHIJ in combinatie met RWK deel Willeskop
De GHIJ is in 2013 overgenomen van Rijkswaterstaat (RWS). Bij deze overname is tevens een groot aantal strekkingen oevers, waar RWS onderhoudsplichtig was, overgenomen.
Oevers die in slechte staat verkeren, worden in fases vervangen. Deze kredietaanvraag handelt over de oevers aan de zuidkant van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel tussen Oudewater en Montfoort. De oeverwerkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met herstel van de regionale waterkering langs deze strekkingen.
5
Besluitvormend deel
5.1
Besluitvorming aandeelhouderschap SNB
5.2
Vaststellen strategie Toekomstbestendig Watersysteem
5.2.1
012-2022 Amendement PvdD AWP Proactieve houding in het veenweidegebied
5.3
Bestuurlijke Kaderstelling Groot Onderhoud
5.3.1
013-2022 Amendement AWP en 50Plus Bestuurlijke kaderstelling Groot Onderhoud
5.4
Kredietaanvraag oevers GHIJ in combinatie met RWK deel Willeskop
6
Verslagen
6.1
Besluitenlijst AB d.d. 6 juli 2022
6.2
Leeswijzer en actiepuntenlijst
7
Mededelingen
8
Ingekomen stukken
8.1
Vergaderschema AB 2023
8.2
Moties vreemd aan de orde van de dag
8.2.1
014-2022 Motie PvdD, VVD, AWP 50Plus inzicht in benodigde inspanning voor behalen KRW doelen en in consequenties van het niet behalen van de KRW doelen
9
Rondvraag
10
Sluiting