link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 16 december 2020

Locatie: Digitaal via Teams
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: De heer J.C.H. Haan
Toelichting: De vergadering is live te volgen via:

https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard
Algemene documenten:

1
Opening
2
Vaststellen agenda
3
Besluitvormend deel (hamerstukken)
3.1
Herbenoeming RKC lid Bart van der Helm
Rekenkamer lid Bart van der Helm treedt statutair af per 31 december aanstaande. Zijn termijn kan met 4 jaar verlengd worden en Bart heeft te kennen gegeven deze termijn te willen verlengen.
Dit is op 29 mei jl medegedeeld aan de begeleidingscommissie die de formele voordracht moet doen. De herbenoeming dient in het AB bekrachtigd te worden.
4
Opiniërend deel
4.1
Deelname HDSR in Aquaminerals
Het waterschap wil de komende jaren sterker inzetten op duurzaamheid, innovatie en het terugwinnen van grondstoffen. Het huidige waterbeheerplan, de duurzaamheidsvisie en de zuiveringsvisie zetten hierop in.
Om invulling te geven aan ambitie van het waterschap om grondstoffen uit afvalwater terug te winnen, zijn op rwzi Leidsche Rijn (conform AB besluit dd. september 2017) al fijnzeven geplaatst. Met deze fijnzeven is het mogelijk om cellulose uit afvalwater terug te winnen. De volgende stap is dat deze cellulose (en in de toekomst ook andere grondstoffen) wordt afgezet en vermarkt.
Het waterschap kan dat niet alleen, omdat dit nieuw terrein is en niet alle benodigde kennis en schaalgrootte hiervoor in huis is. Er is een onderneming nodig die de grondstoffenmarkt (zowel vraag als aanbod) kent en hierin voor het waterschap een tussenschakel kan zijn.
Er is onderzocht welke onderneming het waterschap voor het vermarkten van teruggewonnen grondstoffen kan gebruiken. Uit dat onderzoek bleek dat AquaMinerals op dit moment de enige partij is die de gewenste kwaliteit kan bieden. Aquaminerals B.V. (voorheen Reststoffenunie) brengt vraag en aanbod van grondstoffen bij elkaar en vervult hiermee een makelaarsfunctie. Naast drinkwaterbedrijven sluiten de laatste tijd ook steeds meer waterschappen als aandeelhouder aan.
Ook voor HDSR is het verstandig om aandeelhouder te worden van AquaMinerals. Hiervoor zullen er aandelen van AquaMinerals moeten worden gekocht en daarvoor is een besluit van het algemeen bestuur nodig.
4.2
Oud-Kamerik peilbesluitwijziging
Dit is de eerste wijziging van het peilbesluit Oud-Kamerik. Het huidig peilbesluit met bijbehorende projectplan is in 2013 vastgesteld. In het projectplan is destijds voorgesteld om een collectieve hoogwatervoorziening te realiseren rondom de lintbebouwing in Oud-Kamerik. Nu, 6 jaar later, is de hoogwatervoorziening gereed en kan het waterpeil worden ingesteld. In het vigerend peilbesluit is voorgesteld het waterpeil in te stellen op NAP -2,05 m. Het huidige praktijkpeil is NAP -2,12 m (NAP -2,10 m). In deze wijziging van het peilbesluit wordt voorgesteld om het praktijkpeil in de hoogwatervoorziening Van Teylingenweg te handhaven en te formaliseren.
4.3
Kredietactualisatie project Sterke Lekdijk
Op 22 februari 2017 heeft het algemeen bestuur van HDSR ingestemd met de start van het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk en is een moederkrediet van € 49 mln beschikbaar gesteld voor de verkenningsfases en planuitwerkingsfases van de deelprojecten.
De eerste vijf gestarte deelprojecten in de verkenningsfase laten zien dat de destijds gebruikte kengetallen van het HWBP (kilometerprijzen) niet meer corresponderen met de door HDSR gemaakte nauwkeurigere detailramingen van de verkenningsfases. Om deze reden is een aanpassing van het moederkrediet voor de verkennings- en planuitwerkingsfases voor Sterke Lekdijk noodzakelijk.
4.4
Synergiekrediet project Sterke Lekdijk
Waarom dit voorstel?
Op 22 februari 2017 heeft het algemeen bestuur van HDSR ingestemd met de start van het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. Met het startdocument zijn heldere kaders en ambities vastgelegd om richting te geven aan de uitvoering van het project. Inmiddels zijn de eerste resultaten binnen het project opgeleverd.

Uit het gebied, van bestuurlijke partners en vanuit het HWBP ontvangen we positieve geluiden over de ingezette koers en de ambities van het waterschap. Dit geeft aanleiding de ingezette koers voort te zetten. Tegelijkertijd blijkt uit de reacties van het gebied en van andere overheden ook een behoefte aan verdieping, met name voor ambitie drie in het startdocument ‘maximale maatschappelijke meerwaarde’. Wat wil het waterschap hiermee en waar ligt de focus?

Met dit bestuursvoorstel geven we hier nader invulling aan. Dit voorstel geeft daarnaast ook in hoge mate inkleuring aan onze ambities op het gebied van duurzaamheid, met name de onderdelen ecologie/biodiversiteit en ruimtelijke kwaliteit.
4.5
Doelen overig water en Ambitie Gezond Water 2022-2027
Dit voorstel is onderdeel van het planproces om te komen tot het programma Gezond Water voor de periode 2022-2027. Dit programma omvat zowel de de doelen en maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) als de de doelen en maatregelen voor het overig water.
Met dit voorstel legt het college de doelen en een viertal basismaatregelen voor het overig water aan u voor. Ook worden er ambitiepakketten besproken waarop u richting kunt geven voor het proces van de voorjaarsnota.
5
Besluitvormend deel
5.1
Deelname HDSR in Aquaminerals
5.2
Oud-Kamerik peilbesluitwijziging
5.3
Kredietactualisatie project Sterke Lekdijk
5.4
Synergiekrediet project Sterke Lekdijk
5.4.1
Ingediende moties/amendementen
5.5
Doelen overig water en Ambitie Gezond Water 2022-2027
5.5.1
Ingediende moties /amendementen
6
Informerend deel
6.1
Besluitenlijst Algemeen Bestuur d.d. 18 november 2020
6.2
Leeswijzer en actiepuntenlijst
7
Ingekomen stukken
7.1
Jaarplan 2021 Rekenkamercommissie
Op verzoek van de Rekenkamercommissie ontvangt u als ingekomen stuk het jaarplan 2021 van deze commissie.
8.1
Moties vreemd aan de orde van de dag
8.2
Mededelingen
9
Rondvraag
10
Sluiting