link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 6 juli 2022

Locatie: AB zaal | Hensbeker, Poldermolen 2 te Houten
Aanvang: 16:00
Eindtijd: 22:00
Voorzitter: De heer J.C.H. Haan
Toelichting: Deze vergadering is live te volgen via https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard
Algemene documenten:

1
Opening, vaststelling agenda
1.1
Installatie duo-commissielid fractie CDA
1.1.1
Afleggen eed en belofte
2
Besluitvormend deel (hamerstukken)
2.1
1e begrotingswijziging 2022
Een begrotingswijziging is het instrument van het algemeen bestuur om gedurende een jaar bijstellingen op de vastgestelde jaarbegroting door te kunnen voeren. Het college stelt twee maal per jaar een bestuursrapportage vast over de voortgang en afwijkingen van de in de begroting opgenomen uitgangspunten. In de Burap vermelde afwijkingen en ontwikkelingen worden vervolgens vertaald in een door het algemeen bestuur vast te stellen begrotingswijziging voor zover deze voldoen aan de hiervoor geldende criteria, die zijn opgesteld in overleg met de commissie BMZ (rechtmatigheid, uitwerking besluiten algemeen bestuur en transparantie).

In de voorgestelde 1e begrotingswijziging 2022 komen de bijstellingen op de exploitatie en op de investeringsbegroting aan de orde die voortvloeien uit de 1e Burap 2022 en die aan deze criteria voldoen.
2.2
Aanvraag uitvoeringskrediet 3de KRW planperiode
In de nieuwe KRW planperiode werkt HDSR zowel aan KRW-maatregelen als aan maatregelen in het overig water, voor verbetering van waterkwaliteit en ecologie in ons hele beheergebied. Dit voorstel betreft de aanvraag van het benodigde krediet voor de uitvoering van vispassages en natuurvriendelijke oevers.
2.3
Herstelbesluit ‘Wijziging peilbesluit Langbroekerwetering (2008) voor landgoed Kolland (2022)’
Voor het vaststellen van oppervlaktewaterpeilen voor Landgoed Kolland heeft het AB op 18 december 2019 een wijziging op het peilbesluit uit 2008 vastgesteld. Tegen de vaststelling van de wijziging op het peilbesluit uit 2008 is beroep ingesteld. Dit heeft op 3 november 2021 geleid tot een vernietiging door de rechtbank van het  peilbesluit.  De rechtbank overweegt in de uitspraak o.a. dat “verweerder [het waterschap] de feitelijke gevolgen van het nieuwe peilbesluit voor de gierkelders en de kavels van eisers onvoldoende in kaart gebracht.
Tegen de rechtbankuitspraak is inmiddels hoger beroep ingesteld. Daarnaast heeft het college eerder besloten om een herstelbesluit voor het vernietigde peilbesluit voor te leggen aan het AB. Ter onderbouwing van het herstelbesluit zijn aanvullende onderzoeken uitgevoerd waarmee we invulling geven aan de rechtbankuitspraak op het punt van een zorgvuldige(r) voorbereiding van het peilbesluit.  Deze aanvullende onderzoeken hebben we voor een expert-judgement laten toetsen door externe deskundigen (zie ook bijlage 1: samenvatting aanvullende hydrologische onderzoeken Kolland).

Uit de aanvullende onderzoeken is gebleken dat de conclusies uit reeds eerder verrichte onderzoeken bevestigen dat e.e.a. niet leidt tot andere voorgestelde peilen dan opgenomen in het peilbesluit uit 2019.
2.4
Wijziging Gemeenschappelijke regeling BGHU 2020
De vigerende Gemeenschappelijke regeling dient te worden herzien. Veel zaken in de regeling zijn nog gekoppeld aan de voorgaande samenwerkingsvorm: het openbaar lichaam. In het voorstel is de tekst aangepast aan de huidige lichtere samenwerkingsvorm: de bedrijfsvoeringsorganisatie.Daarnaast zorgen wijzigingen in wet- en regelgeving ervoor dat de huidige tekst daarop moet worden aangepast. De vigerende Gemeenschappelijke regeling is extern getoetst, wat heeft geleid tot het bijgevoegde wijzigingsvoorstel.

Om dit besluit te kunnen nemen dient op grond van artikel  61, tweede lid Wgr het dagelijks bestuur eerst toestemming van het algemeen bestuur te krijgen om in te
stemmen met het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling.

Het voorliggend voorstel is de tweede wijziging van de Gemeenschappelijke regeling 2020. De eerste wijziging betrof uitbreiding van de bevoegdheid van het bestuur om deelname aan de werkgeversvereniging mogelijk te maken.
3
Opiniërend deel
3.1
Algemene beschouwingen
3.1.1
SCHORSING
3.2
Jaarstukken 2021
Hierbij ontvangt u de ontwerp jaarstukken 2021 ter vaststelling door uw algemeen bestuur. De jaarstukken, bestaande uit de jaarrekening en het bestuursverslag, zijn onderdeel van de Planning en Control-cyclus. In deze stukken wordt teruggekeken op het afgelopen jaar.
In de jaarrekening worden de gerealiseerde lasten, opbrengsten en ontwikkeling in investeringen afgezet tegen de begroting (na begrotingswijziging) en worden de effecten daarvan op de stand van het eigen vermogen (reserves) en de balansposities van overige passiva en activa weergegeven en toegelicht.
In het bestuursverslag wordt een meer kwalitatieve evaluatie gegeven van de mate waarin de doelen per beleidsprogramma voor dit jaar zijn gerealiseerd, aan de hand van scores op de effect indicatoren.
Het door de accountant opgestelde accountantsverslag met bevindingen is bijgevoegd. De accountant heeft bij de jaarrekening 2021 een goedkeurende verklaring gegeven. Deze verklaring wordt opgenomen op pagina 40 van de jaarrekening 2021. Het rapport van bevindingen van de accountant is onder bijlage 3 opgenomen bij dit voorstel.
3.3
Voorjaarsnota 2022
Het Waterschap is financieel gezond. Dat blijkt uit de Begroting 2022 en de Jaarrekening 2021. In de nota reserves en voorzieningen zijn normen opgenomen voor het weerstandsvermogen en voor de egalisatiereserves. HDSR voldoet aan al die normen en zit in de meeste gevallen op het maximum. Die financieel gezonde positie zorgde ervoor dat de begroting van 2022 verhoogd kon worden ten einde invulling te geven aan een forse ambitie door middel van een pakket met 10 strategische lijnen.
Nu wordt HDSR in de Voorjaarsnota 2022 geconfronteerd met hoge indexeringen voor personeel en overige kosten. Hierbij maakt vooral vooral de stijging van de kosten van energie dat deze niet meer zijn op te vangen binnen de jaarlijkse verhoging van de belastingopbrengsten met maximaal 4,0%. De inzet van egalisatiereserve is nodig om deze stijging te beperken tot 5,6%. Door het financieel beleid van de laatste jaren bieden deze reserves de ruimte om ze in te kunnen zeten waarvoor ze zijn bedoeld: het opvangen van fluctuaties in de kosten zodat niet alle kostenstijgingen direct leiden tot een hogere lastendruk voor onze belastingplichtigen.
3.4
Grootonderhoudsplan Primaire Waterkering 2023-2029
In 2017 is HDSR het dijkversterkingsprogramma Sterke Lekdijk gestart. De belangrijkste opgave is om de dijk weer te laten voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen volgens de Waterwet. Project Sterke Lekdijk is opgenomen in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De dijkversterking die in dat kader wordt uitgevoerd noemen we de versterkingsopgave. De versterkingsopgave omvat alle werkzaamheden die nodig zijn voor het oplossen van het waterveiligheidstekort, op basis van de diverse faalmechanismen.

Naast de versterkingsopgave, heeft HDSR een aanvullende opgave, namelijk de beheeropgave. Het betreft de realisatie van een aantal voorzieningen ten behoeve van de uitvoering van toekomstig beheer en onderhoud. Het primaire doel hiervan is om de benodigde kwaliteit en veiligheid van de dijk óók in de toekomst te kunnen borgen. Daarnaast betreft het de uitvoering van het groot onderhoud. De beheeropgave moet worden gefinancierd uit de eigen begroting.

Met dit voorstel wordt het algemeen bestuur gevraagd om goedkeuring te geven aan de uitvoering van de beheeropgave en het daarvoor benodigde krediet. Uit oogpunt van synergie wordt voorgesteld om de beheeropgave tegelijk met de versterkingsopgave uit te voeren door dezelfde projectorganisatie. Net zoals in voorgaande decennia wordt voorgesteld om daarvoor een Grootonderhoudsplan Primaire Waterkeringen voor een vaste periode in te stellen, zijnde 2023-2029.
4
Besluitvormend deel
4.1
Jaarstukken 2021
4.2
Voorjaarsnota 2022
4.3
Grootonderhoudsplan Primaire Waterkering 2023-2029
5
Notulen
5.1
Besluitenlijst Algemeen Bestuur d.d. 11 mei 2022
5.2
Lijst met conclusies gecombineerde commissies 14 en 16 juni 2022
5.3
Overzicht collegetoezeggingen BMZ / SKK AB bestuursperiode 2019-2023
6
Informerend deel
6.1
Mededelingen
6.2
Ingekomen stukken
7
Rondvraag
8
Motie vreemd aan de orde van de dag (indien van toepassing)
9
Sluiting