link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 22 december 2021

Locatie: Digitaal via Teams
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 23:00
Voorzitter: De heer J.C.H. Haan
Toelichting: Vergadering is voor publiek live te volgen via:
https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard
Algemene documenten:

1
Opening en vaststelling agenda
2
Besluitvormend deel (hamerstukken)
3
Opiniërend deel
3.1
Vaststellen nieuwe bestuurlijke begrotingsstructuur en kostenverdeling Bestuur & organisatie
Het huidige sturingsmodel en bijbehorende begrotingsstructuur dateert uit 2009. Het is goed om dit eens tegen het licht te houden en te bekijken of de huidige begroting nog passend is voor de huidige opdracht van de organisatie. Ook hebben binnen de organisatie ontwikkelingen plaatsgevonden die aanleiding zijn om de kostenverdeling van het programma Bestuur & Organisatie te heroverwegen.
3.2
Vaststellen Controleprotocol 2021 en 2022
Dit controleprotocol heeft als doel aan de accountant nadere aanwijzingen te geven over de reikwijdte van de accountantscontrole in het kader van rechtmatigheidstraject, de daarvoor geldende normstellingen en de daarbij verder te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties voor de controle van de jaarrekening 2021 en de jaarrekening 2022 van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
3.3
Vaststellen waterbeheerprogramma
Er zijn grote maatschappelijke opgaven, die steeds meer verweven zijn met water. Het waterschap wil transparant zijn over onze rol en ambities, en actief uitdragen hoe we willen samenwerken. Het waterbeheerprogramma is daarvoor een goed instrument. Hierin leggen we eigen doelen en maatregelen vast voor het beheergebied voor een periode van zes jaar. Om tot een waterschapsbrede koers te komen zijn gesprekken gevoerd met onze partners over gezamenlijke opgaven en samenwerking, en is intern goed afgestemd met de concretere aanpak voor de eerste jaren, die is opgenomen in de Voorjaarsnota 2021.
Op het ontwerp-waterbeheerprogramma was van 13 juli t/m 13 september 2021 inspraak mogelijk. Diverse partijen hebben hiervan gebruik gemaakt, van belangenorganisaties tot mede-overheden tot enkele particulieren. We hebben de zienswijzen opgenomen en beantwoord in de Nota van Antwoord, en het ontwerp-waterbeheerprogramma op een aantal punten (in lichtgrijs) aangepast. Ook hebben we opmerkingen uit de Cie SKK dd. 2 dec. jl. (in donkergrijs) verwerkt. De aangepaste Nota van Antwoord en het aangepaste ontwerp liggen nu voor ter vaststelling.

Het digitale product is de vorm waarmee we willen communiceren. Dit kunt u vinden op https://www.hdsr.nl/werk/waterbeheerprogramma/
3.4
Vaststellen Peilbesluit Zegveld 2021
In 2005 is het peilbesluit Zegveld samen met een omvangrijk watergebiedsplan vastgesteld. In de afgelopen 15 jaar zijn (of worden) de maatregelen uit het watergebiedsplan gerealiseerd. Al deze ruimtelijke aanpassingen aan het gebied n.a.v. het eerdere watergebiedsplan met peilbesluit uit 2005 maken dat het systeem nu op orde is en er nu geen grote opgaven en/of knelpunten zijn. Het gaat bij het nu voorliggende besluit dan ook om een peilbesluit zonder watergebiedsplan. Het peilbesluit is opgesteld conform de (nieuwe) beleidsnota Peilbeheer 2019 met zijn geactualiseerde beleid rondom bodemdaling, waterkwaliteit en samen met aanpak. Met dit peilbesluit blijft het fysieke karakter van het gebied, het watersysteem en de waterpeilen in stand en worden er geen significante functies of waarden in de omgeving veranderd, toegevoegd en/of verwijderd.
4
Besluitvormend deel
4.1
Vaststellen nieuwe bestuurlijke begrotingsstructuur en kostenverdeling Bestuur & organisatie
4.2
Controle protocol
4.2.1
Amendementen / moties
4.3
Vaststellen waterbeheerprogramma
4.3.1
Moties /amendementen
4.4
Vaststellen Peilbesluit Zegveld 2021
5
Verslagen
5.1
Besluitenlijst AB d.d. 24 november 2021
5.2
Leeswijzer en actiepuntenlijst
6
Informerend deel
6.1
Mededelingen
6.2
Ingekomen stukken
7
Rondvraag
8
Sluiting