link naar deze pagina

Algemeen Bestuur - 1 juli 2020

Locatie: Digitaal voor publiek
Aanvang: 16:00
Eindtijd: 22:30
Voorzitter: De heer J.C.H. Haan
Algemene documenten:

1
Opening
1.1
Installatie de heer F. Dam als lid van het algemeen bestuur voor de Partij voor de Dieren
1.2
Advies van de commissie voor onderzoek van de geloofsbrieven
1.3
Afleggen verklaring en belofte
2
Vaststellen agenda
3
Besluitvormend deel (hamerstukken)
3.1
2e Begrotingswijziging 2020
Een begrotingswijziging is het instrument van het algemeen bestuur om gedurende een jaar bijstellingen op de vastgestelde jaarbegroting door te kunnen voeren. Het college stelt twee maal per jaar een bestuursrapportage vast over de voortgang en afwijkingen van de in de begroting opgenomen uitgangspunten. In de Burap vermelde afwijkingen en ontwikkelingen worden vervolgens vertaald in een door het algemeen bestuur vast te stellen begrotingswijziging voor zover deze voldoen aan de hiervoor geldende criteria, die zijn opgesteld in overleg met de commissie BMZ (rechtmatigheid, uitwerking besluiten algemeen bestuur en transparantie).
In de voorgestelde 2e begrotingswijziging 2020 komen de bijstellingen op de exploitatie en op de investeringsbegroting aan de orde die voortvloeien uit de 1e Burap 2020 en die aan deze criteria voldoen.

De  1e Burap 2020 is op 26 mei 2020 vastgesteld door het college.
3.2
Aanvullend krediet baggeren GHIJ t.g.v. PFAS-problematiek
Baggeren van de GHIJ is nodig.
• onderhoud; er wordt niet voldaan aan de leggerdiepte voor de scheepvaart. Dit is de verantwoordelijkheid van het waterschap als beheerder van de GHIJ en het waterschap draagt deze kosten.
• Gedeeltelijke verdieping; het doorstroomprofiel van een deel van de GHIJ en van de Doorslag is niet ruim genoeg en om de KWA stap 1 in werking te kunnen zetten is daar een gedeeltelijke verdieping van 30 cm op het traject Nieuwegein- Oudewater voor nodig. Het ministerie van I en W (Zoetwaterprogramma) neemt deze kosten op zich.
• Sanering van vervuilde bagger. Op een aantal plekken is de bagger zodanig vervuild dat geen toepassing meer kan worden gevonden. Deze kosten worden gedragen door Rijkswaterstaat (RWS) volgens afspraak bij de overdracht van de GHIJ.
4
Opiniërend deel
4.1
Algemene beschouwingen
4.1.1
SCHORSING
4.2
Jaarstukken 2019
Hierbij ontvangt u de concept jaarstukken 2019 ter vaststelling door uw algemeen bestuur. Het door de accountant opgestelde accountantsverslag met bevindingen is bijgevoegd. De accountant heeft bij de jaarrekening 2019 een goedkeurende verklaring gegeven. Deze verklaring wordt opgenomen op pagina 35 van de jaarrekening 2019. Het rapport van bevindingen van de accountant is onder bijlage 3 opgenomen bij dit voorstel.
4.3
Voorjaarsnota 2020
In deze voorjaarsnota wordt het eerste begrotingsjaar van de meerjarenraming concreet uitgewerkt. Langs de 10 strategische lijnen worden de ontwikkelingen en de mogelijke keuzes voor de 10 strategische lijnen kwalitatief beschreven. Voor het merendeel van de strategische lijnen geldt dat er nog geen goede meerjarenraming gegeven kan worden omdat deze mede afhankelijk is van de positie die HDSR met betrekking tot dit strategische onderwerp wil innemen.
4.4
Voorkeursalternatief dijkversterking Wijk bij Duurstede - Amerongen
In 2017 is gestart met dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. De aanleiding voor de versterking is dat de dijk niet voldoet aan de veiligheidsnormering, zoals die in 2017 is vastgelegd in de Waterwet. Project Wijk bij Duurstede - Amerongen is één van de zes deelprojecten en richt zich op het versterken van circa 11 kilometer dijk van Amerongen tot Wijk bij Duurstede. Project Wijk bij Duurstede - Amerongen wordt met voorrang uitgevoerd vanwege de urgentie t.a.v. de veiligheidsopgaaf.

Wijk bij Duurstede - Amerongen is opgenomen op de programmering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Door deze programmering komen de subsidiabele uitgaven van het project in aanmerking voor een 90% bijdrage van het HWBP.  Voor wat betreft de voorhavendijken komen de kosten voor rekening van Rijkswaterstaat midden-Nederland. Overeenkomstig de werkwijze van het HWBP wordt de dijkversterking doorlopen in de drie fases: verkenningsfase, planuitwerkingsfase en realisatiefase. De verkenningsfase wordt afgesloten met het vaststellen van het voorkeursalternatief. (zie link: https://ggc.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=ae5e270ea7624a92b8214358ea4a28b2)

Dijkversterkingsproject Wijk bij Duurstede - Amerongen is eind 2017 gestart met de verkenningsfase. De scope en aanpak zijn vastgelegd in het plan van aanpak dat tevens als basis heeft gediend voor de financiering (HWBP-subsidie) van de verkenningsfase. Het voorkeursalternatief is nu gereed binnen de afgesproken planning en budget en wordt nu ter vaststelling aan het Algemeen Bestuur aangeboden.
4.5
Visie op Communicatie HDSR
Tijdens de vergadering van de gecombineerde commissie van 29 oktober 2019 is het rekenkameronderzoek naar communicatie en waterbewustzijn besproken. Naar aanleiding van deze bespreking heeft het college toegezegd een beknopte visie op de communicatie van De Stichtse Rijnlanden met het algemeen bestuur te delen.
5
Besluitvormend deel
5.1
Jaarstukken 2019
5.2
Voorjaarsnota 2020
5.3
Voorkeursalternatief dijkversterking Wijk bij Duurstede - Amerongen
5.4
Visie op Communicatie HDSR
6
Informerend deel
6.1
Besluitenlijst
6.2
Actiepuntenlijst en leeswijzer
7
Ingekomen stukken
8
Mededelingen
9.A
Rondvraag
9.B
Motie vreemd aan de orde van de dag
10
Sluiting